Savjeti maslinarima

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje čovjeka i sprječavanje razvoja malignih bolesti

28. 02. 2014.

U područjima gdje je udomaćena mediteranska prehrana, znatno je manji broj oboljelih od raka dojke, debelog crijeva i prostate. Upravo su ta tri maligna oboljenja ujedno postala i najveći javnozdravstveni problemi razvijenih zemalja.

Maslinovo ulje nije ciljani lijek, ali djeluje dugoročno preventivno i ljekovito na pojavu mnogih oboljenja. No, tu treba napomenuti da tu moć ima u svom punom profilu samo ekstra djevičansko maslinovo ulje jer sadržava nepromijenjene prirodne aktivne sastojke.

Svakodnevnim unosom može se dosegnuti unos 25 mg fenolnih tvari, što je dostatna količina za zaštitni učinak na zdravlje. To je kod kvalitetnih ulja ekvivalent 5 jušnih žlica maslinovog ulja raspoređenih tijekom dana.

Mnogi znanstvenici istražili su i objasnili što to maslinovo ulje ima u sebi kao zaštitu od nastanka malignih oboljenja.

Maslinovo ulje posjeduje brojne antioksidanse koji ga štite od štetnih utjecaja prenesenih s ploda na ulje.

Svakako su najpoznatiji oleuropein i oleokantal. Oleuropein je novija istražena komponenta iz fenolne skupine, a ističe se raznovrsnim i zanimljivim djelovanjem. On je u prvom redu snažan antioksidans, ima snažno antimikrobno djelovanje (uništava, bakterije, gljivice i viruse). Uz to ima antikoagulacijsko, protuupalno, antireumatsko i antitumorsko djelovanje.

Antitumorsko djelovanje oleuropeina je potvrđeno u brojnim istraživanjima, na sprječavanju razvoja raka prostate, dojke i debeloga crijeva.

Mehanizmi antitumorskog djelovanja oleuropeina ostvaruju se prvenstveno preko njegovih alkoholnih derivata hydroksitirosola i tirosola.

Uz inaktivaciju slobodnih radikala u stanicama, oleuropein i njegovi derivati vezuju se na induktore onko-gena kojima se inicijalno pobuđuje defekt (kvar) u umnažanju genetske strukture stanice što predstavlja početni korak u nastanku raka. Uz čišćenje unutar stanica opasanog otpada metabolizma u formi slobodnih radikala hydroksitirosol inaktivira proteine nositelje štetnih učinaka slobodnih radikala u stanicama kao i onkogenih proteina. Na taj način kratkoročno, ali i dugoročno sprječava oštećenje genetskoga materijala stanice osiguravajući mu stabilnost.

U mnogim studijama posvećenih istraživanju utjecaja biofenola iz maslinovog ulja na sprječavanju nastanka raka prostate otkriven je mehanizam djelovanja hydroksitirosola kao derivata oleuropeina na inaktivaciji djelovanja enzima koji testosteron u muškarca pretvaraju u opasni dihidrotestosteron. Dihidrotestosteron u povišenim koncentracijama potiče proliferaciju ( pojačani i ubrzani rast) stanica prostate koje pod njegovim udarom i udarom štetnih metabolita oštećuju genetsku strukturu stanice te na taj način izravno doprinose nastanku raka prostate.

U više znanstvenih istraživanja kod razvoja raka dojke utvrđeno je da se oleuropein i posebno njegov derivat hydroksitirosol sprječavaju stvaranje tzv. MCF-7 stanica raka dojke .

Uz oleuropein cijela skupina antioksidansa oleofilnog karaktera iz maslinovog ulja imaju široko antioksidativno djelovanje, a to su: klorofil, karotenoidi tokoferoli i skvaleni.

Najraznovrsniju antioksidacijsku aktivnost ima tokoferol. On inaktivira slobodne radikale, hvata slobodne radikale, gasi slobodne kisikove spojeve u stanicama koji potiču procese oksidacije u stvaranju slobodnih radikala. Na taj način pomažu drugim fenolima na zaustavljanju rizičnih i pokrenutih procesa koji oštećuju genetski materijal stanice. Interakcijom jednih i drugih skupina antioksidansa lakše se zaustavljaju onkogeni inicijalni procesi u stanicama.

Treba naglasiti da je liječenje malignih oboljenja dugotrajno i traje godinama. Skupi dijagnostički postupci, lijekovi, uz gospodarske, socijalne i psihološke posljedice kako za oboljelog pojedinca, njegovu obitelj tako i za društvo u cjelini. Posljedična cijena koštanja održavanja zdravlja u cilju eliminacije bolesti je previsoka. Stoga, konzumiranjem kvalitetnoga maslinovog ulja ne doprinosimo samo svom zdravlju nego i zdravlju svoje obitelji, a u konačnici i svojoj državi.

 

dr. Ivica Vlatković

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara