Novosti

Zlatni doktor, čovik i maslinar

19. 05. 2014.

„Izuzetno kvalitetan i profesionalan liječnik kojega se može ocijeniti najboljim ocjenama u svim kategorijama: od stručnosti do ljubaznosti…“ (najdoktor.com; GOST 1571; 25.5.2013.)

„…ima jednu rijetku osobinu, a ta je da je izuzetno topla osoba, puna razumijevanja i suosjećanja za druge…“ (forum.roda.hr; Dijanam; 6.8.2006.)

„Zadarski ginekolog doktor od ulja“ (SD; 9.3.2009.)

Prepoznajete li o kome se radi?

Poznati je zadarski ginekolog. Izuzetno je topla, neposredna i srdačna osoba. Vrhunski je maslinar i uljar.

Naravno, moramo se pohvaliti, to je član naše Udruge: Ivica Vlatković.

Na području rodnoga Novigrada otkupio je nekoliko zapuštenih maslinika i obnovio ih. Danas ima oko 450 stabala maslina i 27 sorti na površini od oko dva hektra. Na posjedu je uredio i kušaonicu ulja, bazen i objekte u kojima se namjerava baviti agroturizmom.

Molim Vas da nam date malo više detalja (o posjedu, masliniku i arhitekturi).

Maslinik je ono što spaja tradiciju i suvremenu potrebu bavljenja maslinarstvom. Gradnjom suhozida koji okružuju maslinik, kamenu okruglu kućicu-bunju, gospodarsku zgradu, kamin, nadstrešnicu za odmor, bazen u kamenu, dobio se lijep i privlačan krajobraz koji može zainteresirati svakoga putnika. Upečatljiva kamena čipka suhozida je osnova bez koje se ne može jer je bila i ostala dio naše povijesti. Maslinik ima 1,5 hektar i najvećim je dijelom ispunjen maslinama. Objekti su izgrađeni na vrhu maslinika kako bi vizura na maslinarsku dolinu imala smisla u ljepoti krajobraza. U masliniku ima 40-ak obnovljenih maslina s korijenima starim preko 150 godina, a ostale su posađene prije 6 godina. Imamo akumulaciju vode u tankovima za vodu kapaciteta 96000 litara, a uz to priključak za struju. Sve zajedno je dobra osnova za razvoj agroturizma.

Čovjek širokih vidika i širokoga područja interesa, uspješne liječničke prakse, maslinarstva i agroturizma. Čini se da je jedno vodilo drugome?
A kako je sve krenulo?

U travnju 2004. godine sam očistio jedan stari, naslijeđeni i zapušteni maslinik. Borovi i smreke pojeli su stare nekadašnje maslinike. Kupovao sam te stare maslinike, čistio, sadio nove masline i obnavljao stare. Kako sam ja njih revitalizirao, tako su i one mene.

Često naglašavate da ste „furali svoj film“. Jako dobar „film“ jer ste u manje od deset godina u maslinarstvu (od početnika do prvaka) osvojili čitav niz nagrada. Krenimo redom…

2009. god.
Šampion svih šampiona ekstradjevičanskih maslinovih ulja Hrvatske u Zagrebu.
Šampion manifestacije Dani masline –Zadar
Šampion manifestacije Noćnjak Mlini -Dubrovnik

2011.god.
Prvak manifestacije POVENJAK- Omiš
Šampion manifestacije MASLINA - SPLIT
Šampion manifestacije Noćnjak –Vodice
Šampion manifestacije MARINA- Trogir 2012.god.
Vicešampion Dani mladog maslinovog ulja- Vodice
Vicešampion Dani masline- Zadar

2013. god.
Vicešampion Dani mladog maslinovog ulja - Vodice

Međunarodna priznanja:

Najbolje ocijenjeno strano ulje na smotri nacionalnih sortnih ulja Italije 2011. god. na Rosegna nationale olio monovarietale.

Posljednje četiri godine ulje je uvršteno u svjetski vodič maslinovih ulja Flos olei.

Upravo su nagrade potvrda uspješnosti i povod ovoga razgovora jer ne da ste samo jedan od prvaka naše manifestacije (Povenjak 2011.) već ste i najnagrađivaniji član naše Udruge. Otkrijte nam tajnu svoga vrhunskog (rekla bih šampionskoga) maslinovog ulja.

U berbama uvijek kombiniram sorte maslina koje se beru selektivno, oblica je temelj svake moje berbe i ona sačinjava dvije trećine plodova prije prerade, a dodajem jednu trećinu sorti bogatih polifenolima (coratina, carolea, lastovka,...)
Vjerojatno i mikrolokalitet kao i kombinacija različitih sorti imaju svoj presudan utjecaj na kvalitetu ulja.

Nitko od članova Udruge (a ima tu respektabilnih imena maslinarstva) ne postiže konstantne vrhunske rezultate poput Vas. Jeste li razmišljali o tome da postoji neka „caka“ koju bi im trebalo otkriti?


Selektivna ručna berba je presudna jer tako berem samo šarene i crne plodove koji su došli u optimalnu zrelost, vraćajući se više puta na jedno stablo, kako plodovi dozrijevaju.

Kao član Udruge aktivni ste i kao edukator i to vrlo uspješan. Između ostalog, održali ste i dva javna predavanja na omiškom području u kojima ste prezentirali rezultate medicinskih istraživanja na temu utjecaja maslinovog ulja na zdravlje ljudi.

Drago mi je prenijeti svoja saznanja proučavajući znanstvena istraživanja o maslinovom ulju i njegovom utjecaju na zdravlje ljudi. Kemija i biokemija su predmeti koje sam učio na fakultetu, a to znanje mi i danas pomaže kako bih lakše shvatio procese koji se zbivaju pri stvaranju maslinovog ulja. Mislim da je dio mog liječničkoga poziva prosvjećivanje i pomaganje ljudima u prevenciji nastanka bolesti. Maslinovo ulje je po mnogim znavstvenim istraživanjima važno u sprečavanju nastanka kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Te dvije grupacije oboljenja su i najveći javno zdravstveni problemi današnjeg razvijenog svijeta.

Na dosadašnjim manifestacijama Udruge slali ste nekoliko uzoraka maslinovog ulja. I na druga natjecanja šaljete više uzoraka. To su monosortna ulja i/ili ulja mješavine različitih sorti. Šaljete li na više natjecanja iste uzorke pa uspoređujete rezultate? I jeste li već zaključili koja sorta/omjeri sorti postiže najbolje rezultate na natjecanjima?

Godinama sve svoje berbe testiram na manifestacijama tražeći najbolje kombinacije sorti maslina čije će ulje biti posebno. Po mom mišljenju tako se jedino može naučiti koje su sorte kompatibilne u stvaranju šampionskih ulja. Tako učim i gdje sam pogriješio i što trebam ispraviti.

Vaša očekivanja na Povenjaku 2014.?

Za sve svoje berbe očekivano priznanje moje obitelji sam već primio, a nadam se da će ga i drugi ocjenjivači prepoznati.

Iskreno Vam čestitam na postignutom uspjehu, tim više jer ste mladi maslinar. Očekujem mnogo novih uspjeha i saznanja koja ćete kao i do sada, nadam se, nesebično dijeliti s nama. Nadam se i da ćemo mi ostali „furati film“ kojim zlatite sve što taknete.


Hvala Vam, i na ovom razgovoru i na tome što ste dio naše priče, priče grupe zaljubljenika u maslinarstvo.

Razgovor vodila mr.sc. Damira Tafra
 

Comment Komentari (1) Share

Komentari
WHuyZPdFrkfohoICTt by Aldo

Draga Nevena, davno nisam čula nešto tako dobro i originalno sa ovih prrosota! Bravo! prelepi spot, božanstveni lokali, a naziv benda apsolutno odgovara vašoj muzici. Ovako zamišljam da bi EKV zvučali da su danas sa nama. Želim vam vetar u leđa i ti si jedna multitalentovana mlada dama! Preslatka!