Novosti

Nitko na vrijeme nije reagirao i upozorio na napade svrdlaša

19. 05. 2014.

"Ove godine su stvari ispale baš nekako drukčije: masline su posve neočekivano izbile u prvi plan, a da još nije ni berba, ni prerada, ni otkup, ni Noćnjak… Zašto? Nažalost, ne s dobrim, nego s veoma lošim povodom, čak toliko lošim da one prave i pune sezone maslina ponegdje neće ni biti, jer će joj doći glave jedan čudan svat – maslinov svrdlaš, nametnik ne duži od nekoliko milimetara, iz roda kornjaša ili pipa, kako ga opisuju stručnjaci. Taj se, vrag, naime, uselio u ovdašnje maslinike, od Istre do Prevlake, a i dalje, i to u tolikom broju i u toliko moćnoj formaciji da je plodova masline nerijetko puno više na zemlji nego na granama. Bože sačuvaj".

Ove sam rečenice u mojoj kolumni Dalmovnica, koju pišem u Slobodnoj Dalmaciji, pod naslovom „Kako nam je maslinov svrdlaš popio ulje“ objavio na samom početku mjeseca rujna. U to vrijeme dosta je toga u pogledu napada svrdlaša – oko razmjera njegove ofanzive i osobito u vezi sa štetama koje se očekuju– još bilo u sferi prognoza s negativnim predznakom, ali su se, nažalost, te loše prognoze uglavnom ispunile. U mnogim su maslinarskim područjima štete bile enormne: u Istri, na Krku, Cresu, oko Marine… Pogotovo je šteta velika na sortama sa sitnijim plodom, najčešće "talijankama". I u mome masliniku smještenom u Labinskim dragama na razmeđu Kaštela i Prgometa – neki ga se članovi naše Paićuše, vjerujem, sjećaju jer su ovdje bili u akciji navrtanja – svrdlaš je uzeo svoje. Jedna trećina nasada su talijanske sorte i na tim maslinama berbe zapravo nije ni bilo, usprkos tome što je oprašivanje bilo dobro i na granama bilo dosta plodova. U šestom mjesecu pojavio se svrdlaš i u vrlo kratkom vremenu sitni su se plodovi, osušeni, našli na podu. Gotovo da i nisam imao vremena za bilo kakvu intervenciju, a nisam bio sasvim ni svjestan veličine problema. Uostalom, slično se dogodilo i drugima, pa i u maslinicima u mome neposrednom susjedstvu.

Međutim, važna dimenzija ovog problema je u tome što nadležni – Ministarstvo poljoprivrede, Poljoprivredna komora, poljoprivredni fakulteti, agrarni i tehnološki instituti, maslinarski klasteri, udruge, uljare… nisu na vrijeme reagirali i upozorili na napade svrdlaša i moguće posljedice, pogotovo što se znalo da kod nas još nema registriranoga zaštitnoga sredstva za suzbijanje toga štetnika. Bilo bi poželjno i logično da su se svi snažno angažirali na stvaranju toga sredstva, na njegovu uvozu ako ga ima u drugim maslinarskim zemljama ili, u najmanju ruku, da su naglašenije promovirali i savjetovali uporabu protiv svrdlaša konvencionalnih sredstava za suzbijanje maslinova moljca i maslinove muhe. Adekvatne su mjere, dakle, potpuno izostale i, eto, svrdlaš nam je popio puno maslinovog ulja.

Na kraju, potpuno je jasan zahtjev svim odgovornima da se iduću "sezonu svrdlaša" dočeka s pripremljenim oružjem protiv njega, pa se nadam da ćemo i o tome moći pisati u nekom od sljedećih izdanja našeg časopisa.

Mladen Krnić

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara