Povenjak

Jasna Fistonić po četvrti put prvak

11. 11. 2014.

Ocjenjivanje maslina na domaći način i ove godine je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Split. Za razliku od prošle godine svi dostavljeni uzorci maslina, njih 18, su bili jestivi.

Jasna Fistonić je pobijedila sa sortom dužica i srednjom ocjenom 4,72, dok je drugo mjesto osvojio Neven Kovačić -Sise sa srednjom ocjenom 4,36, a treće mjesto je pripalo OPG Mario Vošten - Sv. Lovreč sa srednjom ocjenom 4,31.

Ukupno je sudjelovalo 18 maslinara i srednja ocjena svi uzoraka je 3,06. Za većinu uzoraka konstatirano je da je tvrdoća i struktura plodova dobra te okus izbalansiran. Neki uzorci su izgubili karakterističnu boju, okus nije izbalansiran, neujednačene su tvrdoće, itd. Kod nekih su uzoraka prevladale arome dodatnih aromatičnih biljaka.

Na samom početku manifestacije sudionici su pokazali poseban interes za degustaciju maslina. Ove godine je održana IX. manifestacija po redu i eto nam prilike da iduće godine na X. jubilarnoj manifestaciji napravimo pravu feštu konzerviranih maslina na domaći način.

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara