Dan udruge

X Dan udruge

10. 06. 2016.

Zadnja subota u svibnju, 30.5.2015. obilježava se jubilarni deseti Dan udruge. Okupljanje je počelo u 9,00 sati. Druženje je počelo s degustacijom ulja . Na svečanom dijelu najprije je odana počast, minutom šutnje, preminulim članovima naše udruge Nedilku Paveškoviću, Ivi Čaleti i Miru Bauku. Predsjednik udruge Nedjeljko Fistonić je u uvodnom dijelu istaknuo da je ovo deseti jubilarni Dan udruge. Udruga se profilirala u ovih deset godine i postala prepoznatljiva po nizu vrlo uspješnih akcija koje vodi. Nabrojit ćemo samo neke:

- Povenjak - manifestaciji ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja,

- ocjenjivanju kvalitete konzerviranih maslina na domaći način,

- ocjenjivanju kvalitete maslinovog ulja u ugostiteljskim objektima,

- ocjenjivanju kvalitete maslinovog ulja u trgovinama,

- sorta godine,

- akcijama kod članova udruge iz raznih područja, od rezidbe do regeneracije maslina, sadnje itd.,

- Udruga izdaje svoj časopis „MOJE MASLINE“,

- ima svoju sortu maslina paićušu itd.,

- sudjelujemo na raznim manifestacijama širom Hrvatske gdje naši članovi postižu najbolje rezultate u kvaliteti i kakvoći maslinovog ulja,

- Udruga je za svoj rad primila niz priznanja i nagrada,

- ne pripadamo nijednom savezu i udruženju, svoji smo i posebni.

Danas udruga broji 155 članova sa šireg područja RH. Prošla godina nam je najlošija godina po proizvodnje maslina i ulja, dobro bi bilo da je što prije zaboravimo. Svijetli primjer su dobri rezultati našeg doktora Ivice Vlatkovića, o čemu će on poslije govoriti.

Održali smo 27 akcija iz raznih područja djelovanja. Povenjak je pokrenuo lavinu problema o kvaliteti ulja u trgovini. Rekli smo istinu o stanju ulja na tržištu bez obzira svidjela se ta istina nekom ili ne. Ministarstvo poljoprivrede je povećalo uzorkovanje ulja u trgovinama i veće količine ulja su povučena s tržišta. Povećana je kontrola ulja na tržnicama, u kućama itd. Ova godina je za trgovce bila eldorado jer nema domaćeg ulja, a na tržištu caruje uvoz.

Pred nama su i dalje problemi povećanja kvalitete ulja, stvaranje prepoznatljivih hrvatskih brendova, otvaranje kušaonica ulja, uljnih staza te poboljšanje čistoće prerade maslina, na čemu dosta može učinit naš član i kušač ulja, gospodin Damir Buntić, koji je tajnik Udruge uljara Dalmacije.

Nakon izlaganja predsjednika udruge, podijeljena su priznanja udruge, izvršen prijem novih članova, promoviranje početnika u stažiste te održano predavanje dr. Mira Katalinića na temu „Zaštita maslina od maslinove muhe i drugih štetnika“ te predavanje dr. Ivice Vlatkovića na temu „ Moja iskustva u zaštiti maslina“.

Turnir u balotama održan je nakon svečanog ručka. Druženje je potrajalo cijeli dan.


PRIZNANJA ZA X. DAN UDRUGE

DR. IVICI VLATKOVIĆU - NOVIGRAD
za najbolji maslinik u 2014. g.

DR. IVICI VLATKOVIĆU - NOVIGRAD
za najveći prinos po stablu masline u 2014.g.

Prof.dr.sc. MIHOVILU BIOČIĆU - KAŠTEL SUĆURAC
za najbolje gostoprimstvo u akcijama Udruge u 2014.g.

JASNI FISTONIĆ - PISAK
za najaktivniju stažistkinju u 2014.g.

MATI ŠODANU - PISAK
za najaktivnijeg početnika u 2014.g.

MARINKU BEGOVIĆU - MARUŠIĆI
za najveći broj posađenih maslina u 2014.g.

DAMIRU BUNTIĆU - VODICE
za promicanje ekstra djevičanskoga maslinovog ulja u 2014.g.

MARINI FISTONIĆ - ZAGREB
za izuzetne zasluge u radu i aktivnostima Udruge

ŽELJANI KRŽELJ - PODSTRANA
za izuzetne zasluge u radu i aktivnostima Udruge

STIPI MIMICI - PISAK
za izuzetne zasluge u radu i aktivnostima Udruge


ZAŠTITA MASLINA OD MASLINOVE MUHE

Ovu temu smo izabrali iz razloga što je prošla godina bila jedna od najgorih godina . Predavač je bio jedan od najboljih stručnjaka iz područja zaštite dr. sc. Miro Katalinć koji je ujedno i član naše udruge. Miro je u svom praktičnom predavanju posebno naglasio kako je napad maslinove muhe bio jedan od najvećih otkad se on bavi zaštitom. Napad više generacija maslinove muhe se nije mogao spriječiti nikakvim mjerama zaštite. Na pojedinim područjima napad je bio nešto kasnije pa su se s ranom berbom mogli postići neki rezultati. Za ovo je najbolji primjer dr. Ivica Vlatković koji je, sistemom orošavanja i zaštitom sa sumporom, postigao odlične rezultate. On je u svom masliniku ubrao 3,642 kg ploda maslina i na našoj manifestaciji Povjenjak - 2016. bio viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja s osvojena 93,89 boda. U nastavku predavanja dr. Ivica Vlatković iznio je svoja vlastita iskustva u zaštiti sumporom putem sistema orošavanja, čime je uspio spriječiti napad maslinove muhe kakav je bio na drugim područjima.


PROMOVIRANJE POČETNIKA U STAŽISTE

1. MATE ŠODAN

2. DUJE TERZIĆ

3. MARIJAN BARTULIN

4. MLADEN KRNIĆ

5. DR. IVICA VLATKOVIĆ

6. DAMIR BUNTIĆ

7. SREĆKO GRUBIŠIĆ

8. BORISLAV PEDIĆ

9. NADA EREMUT

10. MARIO KAŠTELANČIĆ

11. PERISLAV MIMICA

12. ĆEDO MIMICA


NOVI ČLANOVI UDRUGE

1. Josip Krnić, Zadvarje

2. Rajko Šurković, Ponikve

3. Drage Šurković, Ponikve

4. Ljubo Čović, Čišla

5. Dalibor Mimica , Pisak

6. Ivo Sikavica, Baška Voda

7. Bože Ćaleta, Žeževica

8. Ljubo Juranović , Čišla

9. Branko Kordun , Omiš

10. Frane Pavešković, Naklice

11. Ante Pavešković, Naklice

12. Goran Lović, Lokva Rogoznica

13. Marija Katunarić, Split

14. Željko Katunarić, Split


TURNIR U BALOTAMA

I ove je godine interes za balote bio velik. Organizatori turnira Senka i Dalibor imali su puno ruke posla. Čak je i glavni sudac Anđelko Kuzmanić morao imenovati svoje pomoćnike. Nisam siguran je li to ove godine trebao napraviti radi mogućih nereda na terenu? Ako to nije razlog, onda koji je? Nije bilo lako ni pojedinim navijačima, ali po svemu sudeći, svatko je našao svoj užitak. Kod muških ekipa napetost je trajala do samog kraja, početnici su prokockali veliku šansu da maknu Dalibora i Karamana s prvog mjesta.

Na V. ženskom turniru u finalu su Vesna Ružić, Jadranka Kaštelančić i Senka Karaman pobijedile Jasnu Fistonić, Nadu Babić i Katicu Kuzmanić sa 16 naprema 10 punata.

Na VI. muškom turniru igrale su četiri ekipe, i to dvije početnika, jedna stažista i jedna osnovnih članova. U finalu je, ekipa osnovnih članova, i to tko zna po koji put, pobijedila ekipu početnika. Za osnovne članove su igrali Dalibor Jerić, Željko Karaman i Joško Kovačić, a za početnike Joško Pejković, Ivo Sikavica i Mladen Ružić. Rezultat je bio 16 naprema 8 punata za osnovne članove.

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara