Povenjak

Mi smo ti koji u Imotskom uzgajamo masline

15. 07. 2013.

Bruno Rebić i Paško Barbić - "zlatni momci" okićeni srebrnim medaljama na Povenjaku 2013.Kad smo u Udruzi Paićuša vidjeli da su na manifestaciji prijavljena ulja iz imotskog kraja, bili smo iznenađeni u odnosu na dosadašnju praksu i na klimatske prilike imotskog područja. Naravno, dogovorili smo se da bi bilo dobro obaviti kratak razgovor s dvojicom maslinara ako se pojave na manifestaciji. Zadatak je pripao meni, a jedino što sam znala o njima je da je jedan maslinar Bruno Rebić i da uzgaja masline u Vinjanima Donjim, a drugi je Paško Barbić i maslinik mu se nalazi u Prološcu.
A oni ne samo da su prisustvovali događaju već su i osvojili srebrne medalje.
I tako smo nakon dodjele medalja i proglašenja prvaka obavili vrlo ugodan razgovor.

DAMIRA: Predstavite se u par rečenica.

BRUNO: Ja sam Bruno Rebić iz Vinjana Donjih kod Imotskog. U mirovini sam. Hrvatski sam ratni vojni invalid. Imam 38 godina. Brat, otac i ja imamo 107 maslina, a ovogodišnji urod prvi je "ozbiljniji" urod u Rebića.

PAŠKO: Zovem se Paško Barbić. Imam 37 godina. Radim kao službenik i s obitelji živim u Makarskoj. Samo mi djed Stipe (85 godina) živi u Prološcu. Iz ljubavi prema rodnom "mistu" i "didu", svaki slobodni vikend dolazim u rodni kraj. Počelo je s vinogradom i voćnjakom, a onda i maslinikom. Tako smo moj "dida" i ja prvi u Prološcu s 50 maslina. Sad su već i drugi počeli saditi masline, ali još nisu na rodu.

DAMIRA: Maslinik u imotskom kraju? Od ideje do realizacije?

BRUNO: U projekt maslina smo krenuli ponajviše zahvaljujući "ćaći"; brat, "ćaća" i ja. Kod obiteljske stare kuće imali smo jednu jedinu maslinu staru preko sto godina. I kako imamo veliku okućnicu od oko 2 ha površine, razmišljali smo kako je oplemeniti vrstom koja će biti dekorativna, a i korisna. Već smo imali tu jednu koja je na toj poziciji opstala preko stoljeća, šest stabala masline odmah iza kuće formiranih u stablo koje su imale samo dekorativnu funkciju, pa smo došli na ideju da posadimo još maslina koje su vazdazelene, dekorativne i korisne. Uz podsmijeh sumještana krenuli smo u sadnju 101 masline na razmaku od 6 metara. Bez poticaja, kupili smo sadnice i sadili sami. Najveći broj sadnica kupljen je u Metkoviću, ali smo jedan dio kupili i u Splitu, Omišu i drugim mjestima. Danas, šestu godinu nakon sadnje imamo 107 maslina koje se nalaze na dvije kaskade jedn iznad druge, na prisojnoj strani brda izrazite osunčanosti. Bura je prisutna gotovo svakodnevno, pa čak i usred ljeta. Zahvaljujući prodoru vjetra, nema "slane" i masline opstaju.

PAŠKO: Kod mene je ista situacija. Vjetar je stalno prisutan. Bura je i prošlu zimu otpuhala snijeg i naše masline nisu stradale.

BRUNO: Interesantno je da je nama prošlu zimu samo jedno stablo lastovke stradalo od snijega.

PAŠKO: Ja sam puno razmišljao. U Prološcu nas spašava kanjon jer u polju ne mogu opstati zbog "slane" koja ih sprži.

BRUNO: Maslina se navodno pomladi, ali to vam je Sizifov posao.

DAMIRA: Sorte?

 

BRUNO: Od sorti prevladava oblica (70 % nasada), imamo levantinku (10 %), lastovku (10 %), piccolino (5 %) i još pojedinačna stabla drugih sorti (5 %). To bi bilo to - put od ideje do medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

PAŠKO: Isti je put. Na padini ispod Crvenog jezera raste maslina stara preko sto godina. Odjednom se u meni rodila ideja sadnje maslina u Prološcu. Kad sam to predložio „didu“ koji je razuman "čovik", prihvatio je moju ideju. Inače, "dida" je u mene usadio ljubav prema poljoprivredi, a otac prema zavičaju. Tako je i otac, koji je javni bilježnik u Makarskoj, bitna karika u procesu od ideje do realizacije. Podrška je u svemu. I financijska potpora. "Dida" i ja smo, dakle uz financijsku potporu oca, prije sedam godina posadili 50 maslina na dva komada zemlje, jedan veći, a drugi manji 30-ak metara od kuće. Dijeli ih potok kojeg ljeti nema. Razmak sadnje je 6 x 5 metara.

BRUNO: Kad smo mi sadili masline, "ćaća" je rekao : "A da između njih posadimo još?"

PAŠKO: Da, tako ti se čini kad sadiš.

DAMIRA: Sortiment?

PAŠKO: Oblica čini 60 % maslinika, leccino 20 %, istarska bjelica 20 % , dok je 5 maslina nedefinirane sorte koje nisu na rodu.

DAMIRA: Što vama predstavlja maslina i maslinarstvo?

BRUNO: Sveto drvo!

PAŠKO: Ima tu puno truda i odricanja. Uzgojiti nešto što nije prirodno za to podneblje iziskuje veliki trud, a prije svega ljubav. A maslina vuče pa sam sve češće i češće u Prološcu. Žena i dijete ostanu u Makarskoj, a ja u maslinik. Kad sam među maslinama, nemam potrebu za druženjem. Ne moram s nikim pričati dva dana. Meni tada "dođe duša".

BRUNO: Maslina je droga!

PAŠKO: Čovjek se u masliniku osjeća drugačije.

DAMIRA: Kako drugačije?

PAŠKO: Specifičan je to osjećaj!

BRUNO: "Lipo"!

PAŠKO: Da, "lipo"!

BRUNO: Stara je poslovica: Maslina je mater, a loza žena.

DAMIRA: Slažem se.

BRUNO: Mi idemo dalje. Pripremili smo drugu parcelu i nastavljamo sa sadnjom novih maslina. Ma, maslina je droga!

DAMIRA: Savjeti ljubiteljima maslina imotskog područja?

PAŠKO: Upustiti se u uzgoj samo na pojedinim mikrolokacijama. Sve agrotehničke mjere strogo raditi u zadanim vremenskim periodima. Maksimalno se pridržavati preporuka struke. Rezidba od 15.3.; ne prije, ni slučajno. Jesenska gnojidba početkom 9. mjeseca (do 15.9. maksimalno).

BRUNO: Tako je, tako je.

PAŠKO: Proljetna gnojidba u kombinaciji dušičnog mineralnog gnojiva, kombiniranog mineralnog gnojiva s mikroelementima i dehidriranog stajskog gnoja oko 15.3.Domaći stajski gnoj svako dvije do tri godine.

BRUNO: Mi još maslinu folijarno prihranjujemo tijekom vegetacije gnojivom s borom.

PAŠKO: Navodnjavanje samo u najkritičnijem periodu nekoliko puta po potrebi.

BRUNO: Točno.

PAŠKO: Zamijetio sam jedino problem sa svrdlašem koji mi radi štete.

BRUNO: Nemam problema ni sa štetnicima ni bolestima masline.

DAMIRA: Želim vas još pitati zašto i kako Povenjak?

PAŠKO: Prvi put nosim na analizu, a Povenjak sam zamijetio preko foruma (4maslina.net) i vaše web stranice, a i zbog blizine.

BRUNO: Isto, na Internetu. Ovo mi je prvo pojavljivanje na nekoj manifestaciji i kad ste prozvali nagrađenog Talijana, nazvao sam brata i rekao mu: "Ako nas spomenu, mi smo na konju." O medalji nisam imao pojma, pa sam, kad ste me prozvali kao dobitnika srebrne medalje, doživio šok. Krasno. Sve je krasno! Još jedino imam potrebu naglasiti da najveća zahvalnost ide ocu Ivanu – Iki. Ova medalja je "ćaćina". "Ćaća je ćaća, a maslina je mater!"

PAŠKO: Puni dojmova na organizaciju i gostoprimstvo vraćamo se kući. I što je najbitnije, s medaljom oko vrata koja će najviše obradovati "dida" Stipu.

BRUNO: Obavezno i sljedeće godine dolazim.

DAMIRA: Nadam se da se vidimo, da ćemo se družiti i veseliti, a i da će biti i "medalja oko vrata".

I za kraj želim dodati da mi je bilo osobito zadovoljstvo proći s ovim prekrasnim, pozitivnim i vrijednim Imoćanima brzi pregled njihovog, kako mi je u razgovoru Bruno rekao, puta od ideje do medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

mr.sc. Damira Tafra

Comment Komentari (11) Share

Komentari
ybyfuty by ybyfuty

<a href="https://szybkamasa.pl/">odżywka na mase</a>

Ieqesuxgeahaf by uhazezu

cGFpY3VzYS5ocg## <a href='http://oqewera-a.com/'>oqewera-a.anchor.com</a> [URL=http://oqewera-u.com/]oqewera-u.anchor.com[/URL] http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ http://oqewera-t.com/ uxocage

Afiya by okonudalw

cGFpY3VzYS5ocg## <a href='http://eokigoz-a.com/'>eokigoz-a.anchor.com</a> [URL=http://eokigoz-u.com/]eokigoz-u.anchor.com[/URL] http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ http://eokigoz-t.com/ uzeozou

Uvaroodoquz by imiriko

cGFpY3VzYS5ocg## <a href='http://rupdugi-a.com/'>rupdugi-a.anchor.com</a> [URL=http://rupdugi-u.com/]rupdugi-u.anchor.com[/URL] http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ http://rupdugi-t.com/ umumiyuc

ZuImVvtPTrNe by Pearljerome

Casey you are correct! That's my point we need to allow God to chagne us rather than people around us. I should have communicated that better but you are totally correct that the one that makes us perfect is Jesus. Jesus is the one who transforms us to his image and when we are broken before him. Thank you for your words that are so true.

pbpuUTOrqHZpKQwQpD by Emma

While what you say is true, we come to God broken and far from pecreft, I think you're leaving out an equally important message that needs to be tied to this. God's love is deeper than just accepting us the way we are, God loves us enough to change us. We come to Him broken and in sin, and He recieves us like that, but He doesn't leave us there. God is about restoration and redemption, making all things new. Come to God as you are but stay with Him and become something you never imagined.

QUaOmjfmMwv by Marcela

I already wrote a cemomnt but when I came back to say something else I noticed my cemomnt wasn't up. I must have walked away from the computer before I hit send...and now it's gone.Anyway, I was saying how fabulous this quilt is!!! The piecing, the colors (or lack of), the quilting, the words...the whole idea of it. It's amazing! You are one talented lady!!Can we see a pic of the entire back?I cant wait to see how you piece hexies!!I just saw your quilts on The Modern Quilt Guild...you have such an eye for creativity! http://opdyqiz.com [url=http://rgtaaoma.com]rgtaaoma[/url] [link=http://zgznpgr.com]zgznpgr[/link]

CvXebbiksnCZN by Amalia

Doc,Mine is not as good as his. But I was happy with this one because it <a href="http://zdmrnjc.com">acaltuly</a> walked :).I might try another (faster) one later.Your walkers are much better though. ;)Laurens

iRGruangDPPCZJnOLhbn by Beby

I am glad you posted this. It has gave me inorspatien for nxtasy chalenge#4! i have the prototype done. Just need to make the program to follow a circle line. Though it is nothing like yours its the inorspatien that lead me there.regards Doc http://hdccgjblwh.com [url=http://izzrogk.com]izzrogk[/url] [link=http://jxcqbfr.com]jxcqbfr[/link]

sYlqeFQRYWcg by Goharbin

I really<a href="http://pzzbkuxjhpc.com"> aeiapcprte</a> this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thanks again! All that is gold does not glitter not all those that wander are lost. by J. R. R. Tolkien.

OwxmUTajdxhnI by Guylda

Hiya, I am really glad I've found this info. Nowadays bglogers publish just about gossips and web and this is really irritating. A good website with exciting content, that's what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.