Novosti

Gastro 2013.

28. 02. 2014.

Prilika za prezentaciju maslinovog ulja i mediteranske kuhinjeU organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ministarstva znanosti i sporta u suradnji sa Zajednicom ugostiteljsko-turističkih škola u Omišu, 10-13. travnja održano je 33. Državno i međunarodno natjecanje GASTRO 2013.

Domaćin ove manifestacije je Srednja škola Jure Kaštelan iz Omiša.

Na zamolbu ravnateljice škole, Ade Kuvačić, Udruga maslinara Paićuša -Pisak se uključila u ovo natjecanje i održala dva predavanja:

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje ljudi kojeg je održao dr. Ivica Vlatković i

Kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje , Zlata Knezović, voditeljica panela manifestacije Povenjak i voditeljica odjela prehrane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Split.

Na kraju smotre, u sklopu predstavljanja autohtonih jela i pića omiškoga kraja u „Borićima“ je Udruga organizirala degustaciju najboljih maslinovih ulja ovoga kraja. Štand Udruge je posjetio i ministar dr. Željko Jovanović.

Posjećenost predavanja i zainteresiranost sudionika manifestacija za prepoznavanje kvalitete i kakvoće maslinovih ulja nije bila na zavidnoj visini. U isto vrijeme događale su se druge aktivnosti u sklopu programa. Moje mišljenje je da bi organizator ovakvih natjecanja u program obaveznog djela, posebno za kuhare i konobare trebao uvrstiti prepoznavanje kvalitete maslinovih ulja i njegovo sljubljivanje s hranom. Sadašnja ponuda maslinovih ulja u ugostiteljstvu je za svaku kritiku, a pogotovo ona maslinova ulja koja se koriste u kuhinji. Svima nam je poznato da bez vrhunskih maslinovih ulja nema prave mediteranske kuhinje.

 

Nedjeljko Fistonić

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara