Paićuša

Paićuša je autohtona sorta sa šireg područja Piska. Prisutna je u starim maslinicima. U posljednjih 30-tak godina ova sorta je cijepljenjem na oblicu raširena po cijeloj Dalmaciji. Danas najviše stabala ove sorte ima na Omiškom području.

Razvija osrednju krošnju sa dosta izbojaka. Izbojci i grančice su joj mekane i savitljive. Redovito rađa. Kod dobre rodnosti grane jon vise poput vrbe sa plodovima u nizu. Otporna je na sušu,rak i paunovo oko. Štete joj jaki vjetrovi kao i drugim sortama. Kora joj je kod starijih stabala rebrasta. U maslinicima lako se prepoznaje jer joj je list sivo zelene boje.

Paićuša cvjeta u drugoj polovini svibnja. Dobar je oprašivač Dužice, Lastovke i djelomično Oblice.

Plod Paićuše je dug 22,34 mm,širok 16,43 mm a prosječna težina ploda je 3,46 grama. Boja ploda se mijenja od zeleno žute u ljubičastu a kod potpune zrelosti u tamno modru boju.

List je kratak i uzak a na vrhu je lagano zaobljen. Prosječna dužina lista je 5,51 cm. a širina 1,02 cm. Lice lista je tamno zelene boje a naličje lista je zeleno sive boje.

Od cvjetanja do tehnološke zrelosti potrebno je cca 160 dana. Randman ulja u plodu kod tehnološke zrelosti je 13%.

Paićuša daje visoku kvalitetu maslinovog ulja izražene pikantnosti i blagog inteziteta gorčine. Ulje ima voćnu aromu i lagano izraženu slatkoću.

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara