Novosti

Željko Karaman u pohodu na nagrade

14. 04. 2014.

Željko Karaman je najtrofejniji član Udruge na drugim manifestacijama. Postavila sam mu nekoliko pitanja o maslinarstvu i nagradama.


Visoko priznanje u Istri u 2013.?Bilo je to na manifestaciji Oleum Olivarum u Krasici. Pored zlatne medalje dobio sam i Priznanje za najbolje ulje u skupini ulja blagog okusa.


Dugi niz godina sudjelujete na raznim manifestacijama. Nabrojite sve nagrade.Počelo je sa zlatnom medaljom na manifestaciji Maslina u Splitu 2005. godine pa Povenjak, Zadar, Vodice, Medulin i Krasnica. Na manifestaciji Dani masline u Zadru sam 2012. godine bio Prvak ekstra djevičanskoga maslinovog ulja u kategoriji otvorenih ulja. Godinu ranije, dakle 2011. sam na Povenjaku bio viceprvak. Ukupno posjedujem 11 zlatnih, 4 srebrne i 3 brončane medalje.


Postoji li formula za uspjeh na natjecanjima ?Nema formule, treba slušati i uvažavati struku. Masline treba brati i preraditi isti dan, to je prvo i osnovno pravilo. Drugo pravilo je da kod prerade na uljari pazimo poslije kakvih maslina prerađujemo svoje jer je 30-postotni utjecaj prerade na kvalitetu ulja.


Željko Karaman kao maslinar? Količine maslina, sorte, pozicije maslinika, prinos, način rada i planovi?Prve masline sam zasadio prije 14 godina, znači bio sam u zrelim godinama. Nisam imao mogućnost uzgajati masline ranije iako sam ljubav prema maslinama gajio od malena. Kad smo obiteljski dobili zemlju, odmah smo se dali na čišćenje terena i sadnju maslina. Veliku pomoć u izboru sorti i načinu uzgoja imali smo od Nedjeljka Fistonića, predsjednika naše Udruge. Maslinik u Lokvi Rogoznici nalazi se na poziciji koja maslini odgovara jer da nije tako ne bismo imali prinos već dvije godine preko 2 tone (levantinke 70%, lastovke 10%, oblice 10%, paićuše 5% i lećina 5%). Do prije tri godine maslinik smo orali, a sad kosimo travu i malčiramo samljevenim granama nakon rezidbe.

 

Vratimo se uspjesima na natjecanjima. Kako objašnjavate činjenicu da ste na Povenjaku 24. po rezultatima od svih članova Udruge, a sin Ivica Karaman 10? I znate li koji je razlog uspjeha Vašeg ulja koje je jedino dalmatinsko ulje koje je dobilo visoko priznanje u Istri?

Lako je to objasniti, ja imam veći broj sudjelovanja na natjecanjima. Sinovi rezultati su svi odlični i moram priznati da sam zbog toga izuzetno ponosan i sretan što je zavolio maslinarstvo. A što se tiče priznanja u Istri, da vam budem iskren, bio sam iznenađen. Nisam ni znao da će biti natjecanja u različitim kategorijama po tipu ukusa: blagi, srednje intenzivan i intenzivan. Poslao sam ulje naših dalmatinskih autohtonih sorti i eto, svidjelo im se u kategoriji ulja blagog okusa.


Zanimaju me Vaši uzorci ulja jer šaljete više uzoraka na pojedine manifestacije. Zašto i kako?Svi uzorci su napravljeni po istoj shemi: beri i preradi. Tako imamo 4–5 prerada i to je odmah 4-5 uzoraka. Znamo preraditi i sortno ulje. Tako smo jedne godine sa sortnim uljem lastovke postigli izvrsne rezultate.


Želite li dati neki savjet maslinarima (i uljarima)?Prvenstveno želim upozoriti maslinare da dobro paze kod prerade masline nakon kakvih maslina ih prerađuju (jesu li su prethodne bile u vodi, skupljane sa zemlje, stajale dugo od berbe do prerade i sl.).


I?Bit će bolje. Doći će i vrijeme kad će vlasnici uljara na našem području shvatiti što to znači kad ti se uništi cjelogodišnji urod jer primaju na preradu masline bez selekcije i zbog sitne materijalne koristi.

Pa možda pročitaju neki od članaka iz našeg časopisa i shvate da i oni u velikom postotku sudjeluju u uspjesima i medaljama naših vrijednih maslinara koji su baš njima dali povjerenje prerade svojih maslina.

Zahvaljujem na razgovoru.

I kako se čini, mogla bih zaključiti: „Ova godina neka ide ovako. A sljedeća …“

A možda čak i ova godina pored problema u preradi iznenadi već na našem Povenjaku. Nadam se i radovat ću se s vama.

mr.sc. Damira Tafra

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara