Novosti

Dani maslina i maslinovoga ulja - Rab 2014.

09. 12. 2014.

Članovi Udruge maslinara Paićuša sudjelovali su na II. manifestaciji Dani maslina i maslinovog ulja - Rab 2014. Manifestacija je organizirana u Rabu 26. travnja 2014. u hotelu Padova. Anđelko Kuzmanić je osvojio treće, a Nedjeljko Fistonić četvrto mjesto i zlatne medalje za ekstra djevičanska maslinova ulja. Domaćini su se potrudili te boravak sudionika manifestacije napravili vrlo ugodnim. Udruga maslinara Paićuša -Pisak je domaćinima poklonila jednu sadnicu sorte maslina Paićuša u znak prijateljstva i buduće suradnje.

Drugi dan 27.4. 2014. organiziran je izlet i posjet Vrtovima lunskih maslina na otoku Pagu. Zajedno s članovima udruge senzorskih analitičara Olea Šibenik čiji je panel ocjenjivao ulja za ovu manifestaciju i drugim sudionicima manifestacije, brodom BEBA krenuli smo za Lun. Usred kanala brodu je „ zapela mriža za prag „ pa smo trebali tražiti pomoć. Ali snalažljivi kapetan ništa nije prepustio slučaju pa nam je pozvao drugi brod u pomoć dok on ne "odapne mrižu".

U Lunu su nas dočekali članovi udruge lunskih maslinara i priredili nam nezaboravni posjet Lunu i lunskim maslinama. Marenda pod stoljetnim maslinama, šetnja kroz maslinike i upoznavanje s povijesti ovog kraja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Za svaku pohvalu su nastajanja grada Novalje da uz pomoć Evropske unije lunski maslinici postanu ono što oni jesu.

"Na svijetu ima sedam svjetskih čuda, a ovi su maslinici s tako održanim divljim maslinama, očuvanim od požara i inih ljudskih gluposti i devastacije nulto svjetsko čudo. U okruženju čistog mora i surovoga kamena, priroda je stvorila nešto što niti jedan ljudski genij ne bi mogao stvoriti. Ovaj je maslinik raritet ne samo otoka Paga i Hrvatske- na cijelom Mediteranu više nema ovako očuvanih divljih maslina u njihovom prirodnom okruženju.

Ovo je divljenja vrijedan primjer prkosa masline prema svom okruženju, kamenu, buri i čovjeku. Ta igra vjetra sa stoljetnim deblima razvila je na svakom stablu neku specifičnu figuru, pa promatrajući te oblike, svaka maslina kao da priča svoju priču o borbi s burom." (dr.sc. Karmelo Poštenjak)

Nedjeljko Fistonić

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara