Savjeti maslinarima

Zaštita od uboda insekata

Dvije trećine životinjskih vrsta na Zemlji čine insekti s više od milijun vrsta. Gotovo da nema maslinara koji nije osjetio ubod insekta radeći u maslinama.

Na našu sreću ti insekti ne ispuštaju otrovne tvari i ne prave nam nikakve probleme. Oni se samo hrane našom krvi. Druga grupa su insekti koji sadrže otrovne tvari i ubodom unose otrov putem žalca. Od ovih najviše nam smeta mušica, vrlo mala, smeđe do crne boje. Maslinari je lako prepoznaju jer doslovno upada u oči. Pri ubodu izazove jaku bol, podljev krvi ispod kože okruglog oblika, a u sredini  se vidi ubod iz kojeg obično poteče krv. Kasnije se javlja svrbež, crvenilo i otok. Promjer reakcije tijela na jedan ubod može biti i do jednog centimetra.

Možete zamisliti, a neki su to iskusili i na vlastitoj koži, kakav je osjećaj kad nas ubode na stotine takvih insekata. Ova vrsta djeluje u proljeće, ljeto i jesen, ovisi koliko je bila jaka zima. Mogu se vidjeti u rojevima .Privlači ih miris kože i znoj.

Neminovna je zaštita tijela .U maslinik (prirodu) preporuča se ne nositi odjeću žarkih i pastelnih boja jer te boje privlače insekte. Dobro je odjećom zaštiti cijelo tijelo (duge hlače i rukavi).Na kožu nije dobro nanositi parfeme, sapune, kreme za sunčanje i druga mirisna sredstva. Obavezno nepokrivene dijelove tijela namazati vinskim octom (lice i ruke).Ocat odbija insekte. Ako nas  pored zaštite ipak ubode, reakcija će biti puno manja operemo li mjesto octom i dalje stavljamo oblog od octa (kvasine) i vode 1:1.

Jasna Fistonić

Comment Komentari (2) Share

Komentari
Prevencuja infekcije od kod uboda insekta by fprimo

Kod uboda insekta mesto uboda smijesta zagrijati upaljacom sekundu, dvije i stvar ce biti rijesena. Isto vazi za ubod komarcaš

Paučići u maslinama by Masta

Mene svake godine ubodu u vrijeme berbe maslina neki insekti, i izazove mi popriličnu reakciju, ali nikada kao ove godine. Nakon 2 dana me počelo strašno svrbiti, i poučen iskustvom nisam češao. Međutim sljedeći dan mi je počeo rasti mjehur na mjestu ubode, toliki da sam se uistinu prepao. Onda sam Rivanolom dobro oprao i trljajući probio mjehur. Na to sam stavio Synopen i evo 3 dana poslije sve se smirilo. Ali interesantno je da je svake godine isto. Malo sam pričao sa iskusnijim ljudima, maslinarima i oni mi tvrde da su to mali paučići. Meni je u cijeloj priči najiteresantnije da mi se uvuku u mudante, u bičve...dakle u najzaštićenije dijelove...Kako uđe?