Novosti

Maslinari, koristite naše spoznaje o sorti godine

23. 03. 2012.

Već nekoliko godina naša udruga vrši ocjenjivanje sorte godine. Sam posao nije jednostavan ni lagan. Treba, naime, obići dosta maslinika na raznim lokalitetima i obuhvatiti nekoliko tisuća stabala maslina kako bi ocjenjivanje bilo što realnije.

U samoj udruzi imamo desetak ocjenjivača čije ocjene pojedinih sorti variraju najviše do 2 % što je za točnost ispitivanja jako prihvatljivo.

Ocjenjivanje smo vršili na područjima omiškog priobalja, omiške zagore, donjih, srednjih i gornjih Poljica te područje općina Zadvarje, Šestanovca, Makarske, Biograda n/m i grada Splita gdje ima zastupljenih dvadesetak sorti maslina.

Uglavnom, ocjenjivanje se obavlja neposredno pri samu berbu te traje otprilike desetak dana.

Cilj ocjenjivanja i prikupljanja podataka je prvenstveno utvrditi sortu godine dok ništa manje važno nije i educiranje vlasnika maslinika u prepoznavanju sorti maslina u vlastitom masliniku kao i realnom ocjenjivanju roda. Naime, primijetili smo da mnogi maslinari nisu sigurni ili uopće ne mogu prepoznati pojedine sorte te smo zajednički uspjeli riješiti i te dileme. Prilikom ocjenjivanja svakog maslinika ocjenu prepuštamo vlasniku maslinika, koji najprije pokaže o kojoj se sorti radi i potom da ocjenu koju ocjenjivači prihvate ili je korigiraju ukoliko nije realna. Na ovaj način postižemo dvostruku korist jer se maslinar educira o prepoznavanju sorti i realitetu budućih rodnosti maslina u svom masliniku.

I konačno, a što je i najvažnije, zbog dugogodišnjeg lutanja proizvođača, trgovaca pa i struke, što se tiče sadnog materijala, činimo i činit ćemo ovakve akcije kako bi budućim maslinarima pomogli da prilikom sadnje novih maslinika posade najbolje sorte kao bi postigli optimalne rezultate u proizvodnji maslina i maslinova ulja.

Lucijan Marušić

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara