Novosti

Maslinari kao i lovci

23. 03. 2012.

Svaki put kada se nađem u masliniku obuzima me osjećaj kao da sam u Getsemanskom vrtu, a misli mi miluju miomirisi vrijeska i ove vječite uljarice, pomiješani sa biokovskom svježinom. Jozin maslinik u Eremutima poznaje mnoštvo ljudi i prolaznika koji se često zaustave na toj lokalnoj cesti jer žele iz blizine vidjeti i opipati tu blagoslovljenu maslinu.
Prisjećam se kako smo krčili rukama i strojevima tu šikaru prije 16 godina , zasadili prvih 25 stabala, a naši seljani se podsmjehivali i govorili kako sa njih nećemo brati masline jer to u nas ne može biti. Sami sebe su razuvjerili videći naš uspjeh pa gotovo i nema domaćinstva u Žeževici koje nije zasadilo masline.To nas jako raduje!

Tako je, iz godine u godinu, urod sve veći, nižu se zlatne medalje pa i plaketa za najuređeniji maslinik. Svaka pohvala udruzi Paićuša i njezinim vodećim članovima.

Uživamo u svom uspjehu! Svaki put kada nas iz udruge posjete bude veselo, srdačno i ljudski, jer maslinari ljube zemlju i oplemenjuju taj naš dalmatinski krš.

Sa velikim srcem i entuzijazmom miluju svoje masline, pogledom zahvalnim kao što ih miluje sunce, kiša,vjetar i mjesečina. Zato i jest to božansko ulje tako meko, ljekovito i umilno se sljubi s nepcem, kožom i prstima. Taj eliksir blagotvorni za našu nutrinu i vanjštinu kao da nam zahvaljuje i nagrađuje nas za sav naš trud.

Ove godine smo imali najveći urod . Početkom listopada posjetili su nas: Jasna, Nedjeljko, Lucijan i Drago. Trebalo je vidjeti rodnost i zrelost ploda te sve detaljno zabilježiti radi odabira sorte godine 2011.

Taj krasni sunčani dan iznjedrio je (nakon dobrog ručka i vina) procjenu uroda koju sam zapisala, ne sluteći kako će biti zanimljiva.

Evo tih procjena: 2.10.2011.

Drago: 1600 kg, Lucijan: 950-1000 kg, Nedjeljko: 1500 kg, Jasna: 700-800 kg, Jozo: 600-700 kg, Nada: 720 kg.

Nakon berbe i prerade mogu vam poručiti da Lucijan ima najbolje oko iako Nedjeljko kaže da se na to ne može osloniti jer je kod sebe "promašio" za 200 kg.

Drago je dobro prošao jer bi za lošu procjenu trebao potegnuti iz Nadina u Žeževicu  obrati višak maslina.

Neka nam bude roda , ploda , veselja i dogodine.

Nada i Jozo Eremut

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara