Povenjak
Jasminka Božiković - prvakinja sa solenim maslinama
Sedmo po redu natjecanje u konzerviranim maslinama na domaći način, dalo nam je novu prvakinju iz Podstrane, gospođu Jasminku Božiković. Njen recept je dobio srednju ocjenu 4,75 . Drugoplasirani je Neven Kovačić Sise, sa srednjom ocjenom 4,64 , dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjoj pobjednici, Jasni Fistonić sa srednjom ocjenom 4,36.
Prosječna srednja ocjena svih uzoraka je 2,82 , dok je prošle godine bila 3,5.
Ove godine, po prvi put na natjecanju, sudjelovali su i maslinari iz Istre i s otoka Krka.
Ocjenjivanja uzoraka konzerviranih maslina na domaći način vrši Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko Dalmatinske županije-Split.
Pri ocjenjivanju se gleda vanjski izgled, ujednačenost ploda, okus i miris proizvoda. Intenzitet se ocjenjuje u rasponu 1-8 ( 1 = najmanji, a 8= najveći intenzitet.) Prisutne mane se ocjenjuju na isti način. Konačna ocjena je u rasponu 1-5 ( ocjenjuje se na 0,25 bodova )
Ocjena se formira prema sljedećim kriterijima:
- Ocjena 4,5-5: masline bez mane s intenzitetom pozitivnih osobina 6-8
- Ocjena 3,5-4,5: masline bez mane s intenzitetom 1-6
- Ocjena 2,5-3: masline s manom manjih intenziteta ( 1-2) te pozitivnim osobinama
- Ocjena 1-2,0: masline s manama izraženijih intenziteta.
JASMINKA BOŽIKOVIĆ, 2012. godina
SOLENE MASLINE
Dobro zrele, crne masline se poberu i stave u posudu. Masline se sole sa cca 10% soli, odnosno na 10 kg maslina stavi se 1 kg soli.
Svaki dan, tako posoljene masline, treba u posudi miješati, odnosno okretati i protresti da puste vodu. Ovaj postupak traje cca 20 dana. Kada puste vodu, masline se izvade iz posude i stave u drvenu kacu s poklopcem i spremne su za konzumiranje.
Da bi se masline mogle sačuvati i do godine dana, potrebno ih je staviti u posude koje se naliju ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pospu sa svježim ružmarinom.
Komentari (0) |