Savjeti maslinarima

Način i trajanje skladištenja maslinovog ulja

06. 04. 2012.

Maslinovo ulje je izrazito podložno oksidaciji pod utjecajem svjetla pa ga već od trenutka prerade treba čuvati u tamnim posudama.

Ulje se najčešće skladišti u čistim tankovima od inox materijala ili čistim tamnim staklenim bocama. Nikako se ne smiju koristiti vlažne posude ili one koje su očišćene octom i deterdžentom. I nikako ne skladištiti ulje u kamenice i u plastičnu ambalažu. Obavezno je izbjegavanje plastične ambalaže pa čak i za prijenos od uljare do prostora skladištenja.

Iako kartonska ambalaža predstavlja izvrsno rješenje za pakiranje najprisutnije je pakiranje u tamne staklene boce. Ulje u upotrebi, koje je pakirano u tamnu staklenu bocu, preporučljivo je dodatno zaštititi od svjetla omatanjem boce aluminijskom folijom.

Maslinovo ulje podložno je oksidaciji utjecajem zraka pa je obavezno punjenje posuda maslinovim ulje do vrha posude. Ipak i tada u samom ulju postoji određena količina kisika pa ako se radi o većim količinama ulja izvrsna je metoda odstranjivanja kisika ubacivanjem inertnog plina poput dušika ili argona u posude s uljem.

Maslinovo ulje je podložno procesu anaerobne fermentacije pa je obavezno odvajanje taloga iz ulja tzv. filtracija ulja, koja se obavlja od jednom do tri puta ovisno o stabilnosti emulzije, godini berbe i sorti. Filtracija može biti kartonskim filtrima, industrijska s fosilnim brašnom, ali i klasična – prelijevanjem ulja iz posude u posudu. Mana filtracije kartonskim filtrima i prelijevanjem je da je ulje tijekom izvođenja filtracije podložno procesima oksidacije i gubitku svojih kvaliteta. Prvo prelijevanje se obavlja nakon 8 dana od dana prerade.

Ulje se mora skladištiti u tamnim prostorijama na temperaturama od 10 – 20 °C jer na višim i nižim temperaturama dolazi do kemijskih promjena i smanjenja kvalitativnih svojstava ulja.

Ulje čuvano u najboljim uvjetima (s dobrim početnim udjelom antioksidativnih svojstava) može se očuvati 16 do 18 mjeseci.


Mr.sc. Damira Tafra

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara