Novosti

O manifestacijama i medaljama

01. 09. 2012.

Manifestacije ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja postale su za maslinare kruna njihovog cjelogodišnjeg truda. Na dvadesetak manifestacija koje se održavaju širom Hrvatske sudjeluje oko 20 tisuća maslinara kao posjetitelji, izlagači i sudionici natjecanja.

Druženje maslinara i širenje prijateljstva te edukacija maslinara za proizvodnju vrhunskih ulja je osnovni zadatak ovih manifestacija iako sve manifestacije nemaju isti cilj. Neke su pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, ministara i drugih visokih dužnosnika te osiguravaju dovoljno sredstava i postaju komercijalne za organizatore, a neke financiraju sami maslinari radi druženja, edukacija te promicanja ljubavi prema maslini i maslinarima.

Danas u Hrvatskoj postoji značajan broj educiranih senzorskih analitičara s certifikatom za ocjenjivanje maslinovog ulja kao i javnih ustanova za kemijsku analizu.

Na prvi pogled izgleda da je sve na visini, međutim rezultati koji se očekuju još su daleko. Na tržištu, atestiranih ulja malih proizvođača, ima jako malo, a analize pokazuju da su od ulja u trgovini, bolja ona uvozna nego naša domaća, itd. Tako se tjeraju mali proizvođači na udruživanje s onima koji uvoze ulja i miješaju ih s domaćim .

Osobno iskustvo i iskustva članova udruge s raznih manifestacija, ponukalo me da napišem ovaj komentar. Je li moguće da pored toliko obučenih senzorskih analitičara, razlike u senzorskoj ocjeni istog ulja budu 14 bodova. Isti panel na jednoj manifestaciji nekoga proglasi Prvakom dok na drugoj manifestaciji sa istim uljem ne dobije medalju. Ne tvrdim da se na pojedinim manifestacijama rezultati namještaju ( to svaki organizator manifestacije zna), ali zato oni koji potpisuju analize trebaju dobro pogledati što potpisuju. Organizatorima u prvom redu treba biti važna korektnost jer se svaki rezultat može provjeriti , što smo i radili te se uvjerili u gornje navode.

Maslinaru je važna medalja, ali samo ona koja odgovara njegovom ulju .

Već nekoliko godina sudjelujemo na dosta manifestacija i naše iskustvo je da su tri panela odlično usklađena i daju približno iste rezultate i to Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije Split, Zadarski panel i panel dr. Koprivnjak - Medicinski fakultet Rijeka. One kemijske analize koje vrše nastavni zavodi, su usklađene od Istre do Dalmacije.

Manifestacija Povenjak je jedinstvena u Hrvatskoj, svakom sudioniku daje službenu analizu danog uzorka i to sa podacima, brojem bodova panel testa, medijana voćnosti, medijana negativnih svojstava, slobodne masne kiseline (olienske), Peroksidni broj, K 232 (1%), K 270 (1%) i delta K 270 (1%).

Budućnost ovih manifestacija, zasigurno će u prvom redu ovisiti o entuzijastima, koje treba podržati.

Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo sufinancirati analize kemijske i senzorske kod ovlaštenih i kvalificiranih ustanova i panela te na taj način doprinijeti, edukaciji maslinara i podizanju kvalitete maslinovog ulja.

Nedjeljko Fistonić

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara