Savjeti maslinarima
Utjecaj berbe na kvalitetu i sastav maslinovog ulja 5%
Berba maslina je zahtjevan i složen posao za svakog maslinara. U cilju postizanja visoke kvalitete maslinovog ulja, način berbe predstavlja istovremeno izazov i rizik. Fiziološko pravilo je da zreliji plodovi imaju mekše usplođe, lakše se nagnječe, što treba imati na pameti kod izbora načina berbe. Ručni način berbe bez ikakvih pomagala potvrđen je kao najbolji u ilju postizanja visoke kvalitete maslinovog ulja. Taj način berbe jedininam omogućava SELEKTIVNU berbu maslina, izborom branja samo zrelih ili djelomično zrelih maslina. Postepenim rasterećenjem stabla u više berbi omogućavamo ujednačeno sazrijevanje svih plodova na stablu i postizanja još veće kvalitete ulja. Ovaj način berbe je ujedno najsporiji i najskuplji.
Ukoliko u ručnoj berbi koristimo pomagala npr. grabljivici, povećavaju se rizici zbog nagnječenja usplođa i udaraca kod obaranja plodova. Svakim udarcem u plod aktiviraju se hidrolitički procesi potaknuti oslobođenim enzimima, tim više što je plod zreliji i mekši. Posebno su osjetljivi krupni plodovi stolnih sorti (oblica). Aktivacija hidrolitičkih procesa prije postupka prerade utječe na smanjivanje kvalitete ulja. Da bi se izbjegli udarci u plod i aktivacija hidrolitičkih procesa, postavljanje lebdećih prostirki ispod stabla s kojeg se tresu plodovi je nužnost. Podne (prizemne) prostirke ispod stabla, osim lakšeg prikupljanja plodova, ne sprečavaju udarce prilikom obaranja ploda. Time je aktivacija hidrolitičkih procesa prije same prerade neminovna, stoga nemaju zaštitni učinak na očuvanje kvalitete ulja kao lebdeće prostirke. Prilikom trešnje obara se i list. Lišće koje brojni maslinari donesu s plodovima, najvećim dijelom odstrani se u samoj uljari u procesu prerade. Smatra se da do 3% zaostalog lista u procesu drobljenja plodova doprinosi poboljšanju senzorskih karakteristika ulja, a veći postotak od 3% smanjuje. U cilju unapređenja u dobivanju ulja vrhunske kvalitete, izbor načina berbe svih njegovih prednosti i nedostataka u startu može odrediti sudbinu stvaranja i očuvanja kvalitete vašeg ulja.
Ivica Vlatković
Komentari (5) |
Hvala na linku za Faridin blog. Odlican je!Slazem se sa tvojim uodovm. Ja volim da kombinujem i isprobavam nova jela, ali su mi mnogi sastojci uglavnom ili jako skupi ili ih ni ne mogu nabaviti :(Ovo jako lepo izgleda http://lvnezta.com [url=http://cxlnmoco.com]cxlnmoco[/url] [link=http://dzyjgwwp.com]dzyjgwwp[/link]
Likte vesken fra Calvin Clein. Jakken ser<a href="http://dookqxwp.com"> sneennpde</a> ut og sikkert til svarte bukser ja.Ang. maljene inne hos meg, beklager at jeg svarer deg sent, de er fra Ikea. Kjf8pte de for mange e5r siden. Ha en fin dagTrude :)
Oricum o sa ii vezi la restaurant, ce mai cazteona sa afli acum cine vine? :)) in orice caz:1.Alexandru Calta Miez2.Panzariu Adrian Mieloo3.Mihailescu Adu4.Gabi Crm5.Adrian Ariot6.Marian Gugui7.Stolnicu Marian Batranu8.Florin Fydo9.Alin Istrate10.Mihai Soare11.Cristache12.Juncu Alex13.Breky Dragos14.Stefan Sebysi mai sunt care vor sa participe. Puteti sa va lasati numele singuri intr-un comment la acest post. O voi lua ca pe o confirmare. http://thdckzqz.com [url=http://gmlvqrmpe.com]gmlvqrmpe[/url] [link=http://xqgnqkwxagv.com]xqgnqkwxagv[/link]
Az sum Bulgarin,no za men niama razlika u<a href="http://sdmjahu.com"> hatora</a> po drugo,osven-tova kolko sa dobri,kolko loshi i kakuv talant,harakter i dushevnost imat, Браво, много добре казано!
Oy kapmak ie7in her dieldn sf6ylemiş. Kek gibi dfcşen e7ok olur. Hahaha sanki kadın Tfcrkiye hayranıymış gibi oy atarım diyenler var. Mfczik e7ok tanıdık. Bence Teodora' nın Dryja Te şarkısını dinleyin neredeyse tamamen aynı. Oy falan atmam arkadaş.