Savjeti maslinarima
Transport maslina
Masline se prilikom berbe slažu u kašete. Kašete su plastične i šupljikave sa strane. Ovakve kašeta su najprikladnije i za čuvanje maslina do prerade. Masline koje se odmah nose na preradu, njih u kašetama ne smije biti više od 20 kg., a one koje će se sutra preraditi, ako je to iz nekog razloga potrebno i opravdano, u kašetama ne smije biti više od 10 kg.
Masline dovedene na preradu trebaju biti zdrave i neoštećene ( da nisu nagnječene) kao što je slučaj kada se masline transportiraju u prepunim kašetama ili u vrećama mrežaricama.
Ubrani plodovi se transportiraju na način da se izbjegne oštećenje plodova.
Prerada maslina u ulje se obavlja isti dan, najkasnije 48 sati nakon berbe. Za to vrijeme, dok se masline ne prerade, čuvaju se u gajbicama, a temperatura ne smije prijeći 20 C.
Nedjeljko Fistonić
![]() |
![]() |