Novosti

Sustav orošavanja maslina

04. 05. 2013.

 

U svijetu klimatskih promjena treba promišljati o budućnosti. Meteorologija kao nauka ističe činjenicu da od 12 godina ovog stoljeća, 9 godina ulazi u najtoplije ikad izmjerene. Dinamika takvih klimatskih promjena po znanstvenim tumačenjima ukazuje da će se klima u budućnosti pomicati prema skraćivanju godišnjih doba (proljeće,jesen) na račun produženja ljeta i zime s vjerojatnostima pojave ekstrema. Ljeta će biti okarakterizirana dugotrajnim sušama, a zime s obilnim oborinama i prodorima polarnih hladnoća.

Što uraditi za maslinarstvo u okvirima ovakvih najava? Svjedoci smo da je to vrijeme već došlo i da se poklapa s prognozama znanstvenika. Duga sušna razdoblja su proteklih godina postala pravilo, a ne izuzetak. Navodnjavanje kao dobra agrotehnička mjera postaje nedostatna u najvažnijem razdoblju maslinarstva. To razdoblje obuhvaća period od zametanja plodova, obično početkom srpnja do otvrđivanja koštice sredinom kolovoza, ovisno o sortama. Taj period karakterizira visoke temperature zraka i tla, a istovremeno niska relativna vlaga zraka uz česte suhe vjetrove (bure). To stanje se među starim maslinarima zvalo „suhi grad“ što samo po sebi podrazumijeva potencijalno veliku štetu. U tom osjetljivom periodu kod temperatura često viših od 34 C, korijen masline nalazi se u anbiozi i nije u stanju preuzeti vlagu kojom mu nastojimo nadoknaditi gubitak vode evapotranspiracijom. Ukoliko maslina ne nadoknadi vodu, ulazi u stanje stresa. Taj stres nastoji preživjeti uključujući brojne kompenzacijske mehanizme. To su: uvrtanje lista i zatvaranje mikropora na njemu čime se usporava proces gubitka vode transpiracijom, ali i usporava proces fotosinteze kojim se stvara energija. Koliko god maslina uključila te mehanizme i bila otporna na sušu, ipak joj se gubitak vode mora nadoknaditi. Kad joj se ne nadoknadi voda u stanju stresa, ona žrtvuje zametnute plodove u manjoj ili većoj mjeri kako bi zadržala i usmjerila preostalu vodu za svoje vitalne funkcije. Drugim riječima, žrtvujući plodove, spašava sebe. Gubitkom plodova maslina nije pogođena koliko je pogođen sam maslinar. Neplodne godine maslinarstva ne mogu se više nikad nadoknaditi jer maslinar ne živi dugo kao maslina. Najbrži a ujedno i najefikasniji način nadoknade vode u takvim okolnostima jeste orošavanje ili vlaženje lista maslina provođenjem folijarne prehrane.

Vlaženjem lista maslina brzo apsorbira vodu i u vodi otopljene hranjive tvari i minerale. Vlaženjem lista masline utrošak vode je daleko manji u odnosu na navodnjavanje, a efikasnost i brzina usvajanja vode u maslini daleko brži. Nadoknadom vode maslina se istovremeno hladi i uspostavlja sve funkcije koje su bile usporene u stanju stresa. To stanje s nadoknadom izgubljene vode evapotranspiracijom, nazivamo „kontrolirani stres masline“.

Sustav orošavanja maslina predstavlja sveobuhvatni pristup umjetnog stvaranja sitnoraspršenih kapljica vode pod tlakom iznad krošnje maslina. Sustav se uključuje tijekom noći više puta po 15-20 minuta kako bi bio što efikasniji i predstavlja stvaranje umjetne rose koja u tom periodu nedostaje u atmosferi zbog niske relativne vlage. On se može postaviti kao samostalni sustav ili kao dualni u kombinaciji sa sustavom za navodnjavanje na istoj pumpi. Pumpa mora imati dobru protočnost kako bi tlak u sustavu na izlazu dizna iznosio oko 6 bara. Veći tlakovi za posljedicu imaju umjesto orošavanja stvaranje vodene maglice koju i lagani vjetar lako raznosi daleko od maslinika. Niži tlakovi dovode do stvaranja krupnih kapljica koje se ne raspršuju dovoljno da ispune svrhu orošavanja.

Osnovu sustava sačinjavaju protočna pumpa, benzinska ili na struju. Njena protočnost mora biti prilagođena broju stabala maslina, npr. za 200 stabala potrebna je pumpa protočnosti od 150 litara u minuti. Od nje u T konfiguraciji polazi 3/4 cola debljine glavna okitenska cijev. Na glavnu cijev po svakom drugom redu maslina raspoređuju se okitenske cijevi debljine 16 mm i zatvaraju krug s drugim okitenskim cijevima. Na svaku treću maslinu ide izlaz tanke cijevi (špageta) od okitena do vrha krošnje i dizne koja je učvršćena na deblo sprovodne grane i usmjerena u prazan prostor iznad krošnje. Kad mlaz raspršivača krene, ne smiju mu se na putu naći listići niti grane masline jer se gubi funkcija raspršivanja.

Koje su prednosti sustava orošavanja ili raspršivanja u maslinicima?
1. AUTOMATIZACIJA vrlo važnog segmenta agrotehnike kojim nadoknađujemo vodu maslini u nepovoljnim klimatskim uvjetima za maslinu i čovjeka
2. AUTOMATIZACIJA provođenja folijarne prehrane kao i zaštite maslina (velika ušteda sredstava bez potrebe raznih pumpi, atomizera i servisiranja istih, kao i zaštitnih odijela, naočala, goriva, itd.)
3. AUTOMATIZACIJOM i programiranjem vremenskog sata noću maslinar se ne izlaže kontaminaciji zaštitnih sredstava npr. Insekticida
4. Sustav orošavanja služi efikasno u zaštiti maslinika od kasnoproljetnih mrazeva
5. Sustav orošavanja služi u ispiranju soli kod jakih posolica ako su maslinici izloženi
6. Sustav orošavanja služi i u obrani od požara u okolini maslinika
7. Velika ušteda vode najmanje do 10x čime se smanjuju ukupni troškovi bavljenja maslinarstvom

Treba istaknuti da su rezerve vode na raspolaganju sve manje, a njena cijena u budućnosti bit će sve veća. Uštedama vode sustavom za orošavanje ne opravdavamo samo ekonomski već i ekološki smisao bavljenja maslinarstvom
 

 

Ivica Vlatković

Comment Komentari (3) Share

Komentari
EAlXwkgKtBMLKQLyk by Luciano

wedding!! I can't believe you guys were able to pull ehveytring off in such a short amount of time! Amazing! I really really appreciated it and was completely surprised!!! Angel Lin http://zngswxos.com [url=http://ghkncs.com]ghkncs[/url] [link=http://onrelvzkicf.com]onrelvzkicf[/link]

rDcjjlrStnbE by Aarif

I think if I was to give my dad a set like this, he would go crazy from how much caffeine he is<a href="http://qqtgzduuar.com"> genittg</a>! I would like to make some sort of basket for him this year. I went crazy last year and bought him a Tailgater from Dish for his birthday last year, so I’m sure he’s going to love using it to watch some sports in HD and barbequing with his family. Too bad his favorite team, the Rockies aren’t playing! I’m taking a mini vacation from my job at Dish especially for this. I might even see if he wants to camp overnight… Decisions, decisions so many decisions!

hErRRQBVpNhMo by Girdhari

Desi cativa de pe lista nu au mai ruesit sa ajunga, m-a bucurat faptul ca au fost inlocuiti de rideri la care nu ma asteptam si in cele din urma, numeric am ramas conform planului :DAlt lucru care m-a surprins a fost faptul ca anul acesta au fost cuminti toti nebunii. Intalnirea s-a desfasurat pe durata sticlelor de bere numarate cu masura bunului simt, iar discutiile au fost voioase, in mare parte amintiri hilare pe care le-am trait impreuna in timpul petrecut pe biciclete.Ma consider multumit de faptul ca am ruesit sa lasam deoparte orice urma de aroganta, egoism sau rivalitate si am fost o comunitate in adevaratul sens al cuvantului! Este un obicei pe care ar trebui sa il practicam in fiecare zi a anului 2011!