Novosti

Dobri restorani u 2012.

16. 07. 2013.

Nedavno sam naišao na knjigu DOBRI RESTORANI 2012. godine, izdavača EPH Media d.o.o. Zagreb, i to na DANIMA MLADOGA MASLINOVOG ULJA U DALMACIJI, 15. prosinca 2012. u Vodicama kod našeg doktora Ivice Vlatkovića. Uzeo sam je i s guštom pročitao od prve do zadnje stranice. Prvi je moj utisak da ova knjiga i te kako može koristiti turistima pri izboru restorana.

Kada sam malo bolje pogledao, primijetio sam da ima restorana koji ne zaslužuju mjesto u ovoj knjizi.

Udruga maslinara Paićuša, Pisak već godinama dodjeljuje priznanje ugostiteljskom objektu u Republici Hrvatskoj koji gostima poslužuje najkvalitetnije maslinovo ulje. Nažalost, jako mali broj restorana je u Hrvatskoj koji zaslužuje takvo priznanje. Ocjenjivači Udruge prilikom ocjenjivanja susreću se s lošim servisom maslinovog ulja. Maslinova ulja koja se gostima poslužuju loše su kvalitete i s manama su kao što je užeglost itd. Sigurno je da kad gost jednom kuša takva ulja, neće mu pasti napamet da ponovno zatraži maslinovo ulje. Mnogi turisti koji dolaze iz zemalja koje nemaju proizvodnju maslinovog ulja, susreću se s njim u svojim restoranima koje je bolje kvalitete nego u našim restoranima.

Hrvatska kao turistička destinacija s pravom se promovira kao zemlja zdrave mediteranske kuhinje koja bez kvalitetnoga maslinovoga ulja nije moguća. U knjizi se ističu mnoga jela čija je kvaliteta upitna bez kvalitetnoga maslinovog ulja. Nigdje se ne spominje maslinovo ulje, spominju se vinske karte i široka ponuda vina. Postavlja se pitanje gdje su uljne karte, sortna i miješana hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja koja su jedna od najboljih u svijetu.

Naišao sam na dio u kojem gospođa Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum ,Volosko spominje sljubljivanje hrane, vina i maslinovog ulja. „Jedenje ovdje nikad nije bila puka konzumacija već doživljaj, savršenstvo sparivanja vrhunske hrane, vina i maslinovih ulja.“ U Plavom podrumu je gđa. Kramarić već 17 godina, a l994. završila je izobrazbu za sommeliera, postavši s vremenom jedna od najvećih hrvatskih stručnjakinja za sljubljivanje hrane, vina i maslinovih ulja. Taj je restoran dobitnik visokoga priznanja naše Udruge za 2010. godinu. Dovoljno je vidjeti izbor i servis maslinovih ulja u tom restoranu da bi se opravdala takva ocjena. Zato jedan od kriterija za izbor najboljih hrvatskih restorana treba biti kvaliteta i servis maslinovih ulja, pogotovo onih ekstra djevičanske kvalitete.

Nedjeljko Fistonić

Comment Komentari (4) Share

Komentari
ANbjSgmrUSgMB by Fahed

he he :)Odlicno je jelo, ali ja bih ipak stavila piilnetu, ne kao zamenu za pecurke nego uz sve to :) A zamisli ja sam u zadnje vreme pocela intenzivno da koristim svinjsku masti i da guram slaninu i gde treba i ne treba... Ja i post ko dva sveta :)

PTtZAeUDDyHbV by Okoli

kaže:Palenta je zbilja sivirona koja pruža sve mogućnosti mašte i kreacije.Kombinacija sa sirevima(gorgonzola,brie..),suho voće,orašasti plodovi odlično se stapaju s palentom.Dakle, vodimo računa uz koje jelo je serviramo, prema tome biramo sastojke.Čak je A. Barbieri,odličan naš kuhar,palio ju je,zamislite s brenerom BRUTALNO :-) http://zkqtmolz.com [url=http://vkjruwm.com]vkjruwm[/url] [link=http://cbnqeuwddhw.com]cbnqeuwddhw[/link]

BcOdHvlGmP by BertieorBirdie

I <a href="http://ogjfaulhbq.com">relaly</a> needed to find this info, thank God!

cbGjRZHyvczDeUMvAns by Brayan

kaže:Uf i ja sam se izludila tražeći thnaii kod nas. Kad ga nisam našla sjela sam za komp i surfala. Inače proces dobivanja thnaiija je dosta složen al ima puno varijacija na temu kako ga napraviti kući. Hvala za savjet za maslac od kikirikija. To mi nije palo na pamet, a sad kad is to rekla sam shvatila da su baš slićnog okusa.