Povenjak

Mislav Ante Jurenić pobijedio s dužicom

16. 07. 2013.

Na osmom natjecanju konzerviranih maslina na domaći način na POVENJAKU 2013. prvak je Mislav Ante Jurenić iz Zagreba sa sortom dužica. Mislav Ante Jurenić masline uzgaja u Gornjem Humcu na otoku Braču. Drugoplasirani je Dragutin Pjelik iz Biograda n/m, dok je treće mjesto osvojila prošlogodišnja prvakinja Jasminka Božiković iz Podstrane.

Prvak je postigao visoku ocjenu 4,79, dok je drugo mjesto ocijenjeno s 3,79, a treće mjesto je dobilo ocjenu 3,54.

Ukupno je sudjelovalo 15 sudionika s konzerviranim maslinama i postigli su prosječnu ocjenu 2,80.

Na samoj manifestaciji 16. veljače u hotelu Brzet održana je degustacija najbolje ocijenjenih uzoraka.

Ocjenjivanje maslina je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 

Svaka sorta za konzerviranje je različita



Masline berem u optimalnoj zriobi plodova i uvijek u periodu kad nema kiše barem 7 dana. Berem ih obavezno ručno i to isključivo zdrave i neoštećene plodove koje nakon branja odvajam po kalibraži (veličini) ploda. U roku max. 6 sati od berbe stavljam ih u plastične kašete u sloju ne debljem od 10 cm. Moramo znati da je svaka sorta posebna, različitog oleuropeina i čvrstoće mesa stoga je i način, a i receptura otopina- salamure biti različita. Sol iz salamure prodire u meso masline putem kapilara sve do špice, a istodobn se natrag u salamuru vraćaju otopljeni šećeri i esencijalne materije. Tada počinje proces mliječno-kiselog vrenja. Po mom iskustvu nemojte nikada zamrzavati masline jer gube jako puno na kvaliteti. Tko ima vakumirku, mogu se vakumirati s malo maslinovog uja i začina i držati u hladnom i mračnom prostoru.

Evo još jednog recepta koji mi se isto tako pokaza sjajnim:

Konzervirao san sortu piculju koju sam nabavio od prijatelja s otoka Šipana i to kad je bila napola zelena i napola ljubičasta. Odvojio sam zdrave i neoštećene plodove te ih stavio u plastične kante od 20 litara u 7 % slanu otopinu koju sam mijenjao svakih 2-3 dana dok god se pojavljivala pjena i tako cca 3 tjedna. Tijekom rada na ogorčavanju i fermentaciji moramo obratiti punu pažnju na kvalitetu rada, recepturu i higijenu kako ne bi došlo do kvarenja plodova. Nakon ogorčavanja isprao sam ih i ostavio nekoliko sati u slatkoj vodi te ih ocijedio i osušio. Ovakav način oksidacije plodova osigurava nam ujednačeno obojene pokožice kao i boju mesa. Plodove zatim stavljamo u čiste sterilne staklenke u 8 % salamuru uz dodatak komorača, majčine dušice i bosiljka i zatvaramo twist of metalnim zatvaračem.
U slast!

Sljedeće godine ponovo ću pripremiti nešto novega, a do tada... Zdravi i veseli bili, stojte mi dobro!

Mislav Ante Jurenić
 
 

RECEPTI



Soljene masline

Masline sam brao 30.9.2012. na području G. Humca na Braču s 12 stabala. Brao sam ih isključivo ručno jer ovu sortu, dužicu, konzerviramo. Nakon branja masline blanširamo vrelom vodom cca 2 minute,ocijedimo,osušimo i stavljamo u suhi pac s krupnom, isključivo stonskom morskom soli. Na kg maslina stavljamo cca 12-14 % soli i proces odgorčavanja traje oko 20 dana kroz koji period ih višekratno miješamo. Sve to radimo u posudama gdje ima najviše 5 kg maslina te povremeno odlijemo vodu koju su masline pustile. Nakon proteklih 20 dana masline isperemo i ostavimo oko 2- 3 sata u vodi te ih ocijedimo i posušimo. Spremimo ih u sterilizirane boce, dodamo komorač, papar u zrnu, bosiljak koje smo prije stavljanja blanširali te sve zalijemo extra djevičanskim maslinovim uljem.

Mislav Ante Jurenić


Soljene masline

Zdravim plodovima zrelih maslina napuni se tegla i posoli s 10% soli.Svaki dan potrebno je teglu okrenuti tako da se masline promiješaju.Ovaj postupak se ponavlja 15-20 dana, odnosno sve dok se masline ne ogorče (kušanjem utvrditi ).Masline spremne za konzumaciju stave se u tegle i preliju s 50% prokuhane vode ( ohlađene ) i 50 % salamure u kojoj su bile. Na vrh tegle ulije se malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.Tako pripremljene masline mogu se čuvati do godinu dana.

Jasna Fistonić

Sušene masline

Zdrave i zrele masline crne boje, nakon branja, treba pažljivo pregledati da ne bi bilo patule od muhe ili drugih oštećenja, rasprostrti u jednom sloju na sušenje 5 - 7 dana. Nakon sušenja ubaciti masline u 10 % otopinu soli i vode, držati ih uz povremeno miješanje 5 - 7 dana, ocijediti i staviti ponovo na sušenje 30 dana, opet u jednom sloju . Nakon toga je potrebno pregledati plodove, odstraniti sumnjive te ih zapakirati u tegle i napuniti maslinovim uljem. U slast.

Dragutin Pjelik
 

Comment Komentari (3) Share

Komentari
ltBObZQsaCt by Gredy

TruKid Sunscreen & Shampoo Review and Giveaway! July 24, 2012 By Erin 2 Comments Please take my reader suvery! I truly appreciate your input! If you're new here, you may want to subscribe to my RSS feed or to my email list. Have you entered this week's giveaway for a GroVia cloth training pant?As we continue our Safe in the Sun series this week, we'll be taking a look at three natural sunscreens. First up is TruKid. If you are new to this series, be sure to go back and read Sunscreen vs. Sun Exposure: Risks & Benefits and Benefits of Sun Exposure. http://nhltjd.com [url=http://vmmhxea.com]vmmhxea[/url] [link=http://bnuoamxqmul.com]bnuoamxqmul[/link]

ZWSqTtOLkwaTbuBHMDP by Johson

Je lis dans la revue DIAPASON date9e de mai les commentaires de Claude Samuel (qui <a href="http://abzlhdwtl.com">poeirarunt</a> eatre sous-titre9s Moi je.. ). Il parle des 80 ans de Rostropovitch au Kremlin e0 Moscou, il y e9tait bien sfbr en sa qualite9 de grand ami de Slava. Sympathique le compte-rendu: Rostro e9tait livide , porte9 e0 bout de force par sa femme et Poutine. Mais le monde est sauve9 il a eu la force de reconnaeetre Claude S. dans la foule des 600 happy few convie9s e0 Moscou. Et l'auteur de l'article ne nous e9pargne rien de la sortie de sce8ne du mourant, et de la me9taphore du quai de gare et des mouchoirs qu'on agite

LuFLMbvtBXWeoQk by Valeria

Bin Li,The slave should uadtpe almost immediately after the master. It is constantly polling the master for uadtpes. The data is sent binary (i think) from the master and allows it to uadtpe the database much faster than a regular query would. The slave will probably uadtpe in less than a second after the master has changes. You can probably find some benchmarks if you do some googling