Novosti

Utjecaj prerade na količinu i kvalitetu maslinovog ulja

14. 09. 2013.

U  časopisu MOJE MASLINE, broj 2, listopad, 2010. pisao sam iz osobnog iskustva o preradi maslina u dvije uljare istog dana, iz istog maslinika, od iste sorte. Količina maslina u svakoj uljari bila je od prilike ista, a randman je bio različit za skoro 5 %. To je, složit će te se, ogromna razlika za koju zaslugu ili krivnju snosi prerađivač. Od proizvođača opreme niti prerađivača nismo dobili očekivani odgovor.

Navest ću vam jedan mali detalj u vezi prerade koji je po mom sudu vrlo značajan. Bio sam, ne tako davno, na prezentaciji opreme za preradu maslina poznate tvrtke WESTFALIJA, koja je svjetski broj jedan u proizvodnji opreme, posebno separatora. Demonstrator je nedvosmisleno iznio podatak da je osoba koja vodi proizvodnju odgovorna za količinu i kvalitetu ulja. Npr., ukoliko se radi o preradi zelenih plodova ili ako u dekanter izlazi murga, treba maksimalno smanjiti broj okretaja u centrifugi jer su gubici ulja značajni.

Ali, nažalost, uljare rade po logici "što brže i što više" jer je zakon profita iznad logike malog maslinara.

Upravo zbog ovakve logike uljara, trebalo bi  pokrenuti inicijativu da se prerada ulja naplaćuju po kg dobivenog ulja, a ne po kilogramu ploda jer bi proizvođači maslina bili zadovoljniji, a uljare ne bi izgubile ništa.

Što se pak kvalitete proizvedenog ulja tiče, najvažnija je čistoća kompletnoga proizvodnog postrojenja, njegovog održavanja tijekom i nakon procesa i znanje samog čovjeka koji rukuje procesom.

Stara uzrečica "što doneseš u uljaru, to ćeš i odnijeti u konobu" najblaže rečeno ne drži vodu, jer  htjeli mi to priznati ili ne, o našem ulju i njegovoj kvaliteti u dobroj mjeri odlučuje netko na koga ne možemo utjecati, ali vrijedi barem pokušati.

Lucijan Marušić

Comment Komentari (0) Share

Komentari
Nema komentara