Akcije udrugeStranica 4 od 7

Konoba Pjero Momjan

16. 07. 2013.
konoba pjero, momjan, maslinari, maslinovo ulje, paićuša, istra, posluživanje maslinovog uljaMeđu ocijenjenim ugostiteljskim objektima u 2012. godini, konoba Pjero iz Momjana proglašena je najboljom i na sedmom manifestaciji POVENJAK 2013. dodijeljen joj je pehar i diploma. Priznanja se dodjeljuju za kvalitetu posluženog maslinovog ulja. Konoba Pjero nalazi se u neposrednom zaleđu grada Buja, uz granicu sa Slovenijom, svega 20 kilometara od Kopra. U predivno uređenom interijeru u centralnom djelu konobe nalazi se polica s izloženim bocama maslinovog ulja. Maslinovo ulje domaćih proizvođača koje je vrhunske kvalitete poslužuje se u originalnom pakiranju. Svaki ovakvi primjer je za pohvalu jer ih nema puno u našim restoranima i hotelima.

Komentari(14) Pročitaj više >>

LEĆINO – najbolja sorta u 2012.

04. 05. 2013.
Prosječna ocjena svih stabala: 2,56 Nijedne godine od kada se vrši ocjenjivanje maslina sve sorte nisu toliko ujednačene kao ove godine. Pored izrazito jake zime, sušnog ljeta i prouzrokovane štete, lećino je za 2012. godinu pobijedio s ocjenom 3,02. Ukupno je ocijenjeno 389 stabala lećina. U ukupnom rangu od 2008. godine lećino zauzima četvrto mjesto s prosječnom ocjenom 2,97. I dalje u ukupnom rangu vodi levantinka s prosječnom ocjenom 3,62. Ove godine je ocijenjeno 3225 stabala maslina u 83 maslinika. U akciji je sudjelovalo 37 članova Udruge. Ukupno je ocijenjena 31 sorta dok kriterije za rangiranje ispunjavaju sljedeće sorte i to:     RANG SORTI 2012.

Komentari(82) Pročitaj više >>

Gdje su hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja

04. 05. 2013.
ZVIJEZDA d.d. ZAGREB- PRVAK I ove su godine uzeti uzorci ekstra djevičanskih maslinovih ulja s polica trgovina te su ocijenjeni na manifestaciji Povenjak 2013. Od ukupno 9 uzoraka koji su uzeti u splitskim trgovinama, samo dva uzorka uzetog ulja su od domaćih maslina. Pobijedila je Zvijezda d.d. Zagreb s uvoznim uljem. Kao i prošle godine samo tri ulja od svih uzetih uzoraka zadovoljavaju kriterije ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Prosječan broj bodova svih uzetih uzoraka je 64,74. Šest uzoraka imaju negativna svojstva i ona su upaljena, pljesniva, octikavna i užegla. Postavlja se pitanje mogu li se nalaziti na policama u trgovinama i koliko su ona štetna za zdravlje. Ova analiza je izazvala velike polemike

Komentari(4) Pročitaj više >>Stranica 4 od 7