Savjeti maslinarima



Stranica 1 od 7

Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje čovjeka i sprječavanje razvoja malignih bolesti

01. 03. 2014.
U područjima gdje je udomaćena mediteranska prehrana, znatno je manji broj oboljelih od raka dojke, debelog crijeva i prostate. Upravo su ta tri maligna oboljenja ujedno postala i najveći javnozdravstveni problemi razvijenih zemalja. Maslinovo ulje nije ciljani lijek, ali djeluje dugoročno preventivno i ljekovito na pojavu mnogih oboljenja. No, tu treba napomenuti da tu moć ima u svom punom profilu samo ekstra djevičansko maslinovo ulje jer sadržava nepromijenjene prirodne aktivne sastojke. Svakodnevnim unosom može se dosegnuti unos 25 mg fenolnih tvari, što je dostatna količina za zaštitni učinak na zdravlje. To je kod kvalitetnih ulja ekvivalent 5 jušnih žlica maslinovog ulja raspoređenih

Komentari(0) Pročitaj više >>

Rak masline

03. 06. 2013.
Početak stvaranja rakaste izraslineRak masline (Pseudomonas syringae pv. savastanoi Smith.)   Rasprostranjenost i biljke domaćini Rak masline je opasna bolest, a javlja se kao posljedica zaraze stabala s bakterijom Pseudomonas syringae. Bakterija je poznata od davnina i prisutna je u svim područjima gdje se maslina uzgaja, a ujedno ima i širiok krug domaćina   Znaci bolesti  Masline zaražene bakterijom prepoznatljive su po izraslinama rakastog izgleda koje mogu biti prisutne na izbojima, mladim i starim granama, a ponekad i deblu. U početnom stadiju razvoja bolesti, izrasline su malene, veličine lješnjaka, zelene boje, sočne i glatke površine (slika 1.). Daljnjim razvojem i rastom dosegnu veličinu oraha (slika 2.), poprimaju

Komentari(3) Pročitaj više >>

Utjecaj maslinovoga ulja na prevenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti

03. 06. 2013.
  Utjecaj maslinovoga ulja na prevenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti     Šezdesetih  godina prošlog  stoljeća   provedeno  je   istraživanje Seven Country Study u kojoj su sudjelovale SAD, Nizozemska, Finska, Grčka, Italija, bivša Jugoslavija i Japan. Istraživanje je osmislio i vodio znanstvenik Ancel Keys. Svrha istraživanja bila je usporedba kontinentalnog i mediteranskog načina prehrane. Rezultati istraživanja uzdrmali su mnoge postavke svjetskog nutricionizma. Oni koji jedu na mediteranski način i svakodnevno troše maslinovo ulje, imaju niske vrijednosti kolesterola u krvi i nisku incidenciju koronarne bolesti. Drugim riječima, srčane bolesti

Komentari(4) Pročitaj više >>



Stranica 1 od 7