Utjecaj stupnja zriobe maslina na sastav i svojstva ulja 30%
27. 09. 2012.

Brojne studije koje su provedene imale su polazište razvrstavanja plodova u 4 kategorije prema stupnju zriobe, odnosno promjeni boje kožice plodova masline (zeleni, prošarani, ljubičasti i crni). Svi su na isti način prerađeni. Analiza SMK (slobodnih masnih kiselina) i peroksidnog broja, predstavlja dva standardna parametra u kategorizaciji maslinovog ulja. Utvrđeno je da porast SLOBODNIH MASNIH KISELINA i peroksidng broja značajno raste kod prerade crnih maslina, dok se ne uočava bitna promjena u analizama zelenih, prošaranih i ljubičastih plodova. Uzrok tome je djelomična dezintegracija tkiva, uslijed sve jačeg djelovanja hidrolitičkih enzima tijekom zriobe ploda masline. Ocjena senzorskih svojstava
Utjecaj berbe na kvalitetu i sastav maslinovog ulja 5%
27. 09. 2012.

Berba maslina je zahtjevan i složen posao za svakog maslinara. U cilju postizanja visoke kvalitete maslinovog ulja, način berbe predstavlja istovremeno izazov i rizik. Fiziološko pravilo je da zreliji plodovi imaju mekše usplođe, lakše se nagnječe, što treba imati na pameti kod izbora načina berbe. Ručni način berbe bez ikakvih pomagala potvrđen je kao najbolji u ilju postizanja visoke kvalitete maslinovog ulja. Taj način
Transport maslina
27. 09. 2012.

Masline se prilikom berbe slažu u kašete. Kašete su plastične i šupljikave sa strane. Ovakve kašeta su najprikladnije i za čuvanje maslina do prerade. Masline koje se odmah nose na preradu, njih u kašetama ne smije biti više od 20 kg., a one koje će se sutra preraditi, ako je to iz nekog razloga potrebno i opravdano, u kašetama ne smije biti više od 10 kg.
Masline dovedene na preradu trebaju biti zdrave i neoštećene ( da nisu nagnječene) kao što je slučaj kada se masline transportiraju u prepunim kašetama ili u vrećama mrežaricama.
Ubrani plodovi se transportiraju na način da se izbjegne oštećenje plodova.
Prerada maslina u ulje se obavlja