Utjecaj maslinovoga ulja na prevenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti
03. 06. 2013.
Utjecaj maslinovoga ulja na prevenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti
Šezdesetih godina prošlog stoljeća provedeno je istraživanje Seven Country Study u kojoj su sudjelovale SAD, Nizozemska, Finska, Grčka, Italija, bivša Jugoslavija i Japan. Istraživanje je osmislio i vodio znanstvenik Ancel Keys. Svrha istraživanja bila je usporedba kontinentalnog i mediteranskog načina prehrane. Rezultati istraživanja uzdrmali su mnoge postavke svjetskog nutricionizma. Oni koji jedu na mediteranski način i svakodnevno troše maslinovo ulje, imaju niske vrijednosti kolesterola u krvi i nisku incidenciju koronarne bolesti. Drugim riječima, srčane bolesti
RAK MASLINE (razmišljanje, pokušaj liječenja)
03. 06. 2013.

Uvod
„Rak“ masline je poznata bolest koju uzrokuje bakterija Pseudomonas savastanoi i jedna je od najčešćih bolesti naših maslinika. Poznata je već od Rimskoga doba i danas je proširena na velikom području uzgoja maslina. Bakterija je stalno prisutna u nasadu pa svaka rana na stablu (nakon rezidbe, loma, krupe, smrzotina pa i prirodnog opadanja lista), može poslužiti ulazu infekcije u stablo. Zaraza se najčešće razvija na temperaturi od 18 do 28 stupnjeva celzija i visoke vlažnosti zraka od preko 80 posto.
U literaturi i brojnim člancima, uvijek i svugdje nalazimo savjete o sprječavanju nastanka i širenja “raka”
Utjecaj sorti na kvalitetu ekstradjevičanskog maslinovog ulja
27. 09. 2012.

Poznavanje osobina neke sorte maslina i pripadajućeg maslinovog ulja izuzetno je važno zbog određivanja optimalnog trenutka berbe kao i zbog osobina ulja po kojima je ono specifično i razlikuje se od ulja neke druge sorte. Sortna djevičanska maslinova ulja proizvedena su od samo jedne sorte maslina. Takva ulja imaju prepoznatljiva senzorska svojstva koja su obilježja isključivo jedne sorte, često bez obzira na uvjete uzgoja, vrijeme berbe ili način prerade. Brojni znanstvenici ističu važnost visoke kvalitete maslinovog ulja, dokazivanju i očuvanju njegove autentičnosti te specifičnosti pojedinog sortnog ulja. Osim o načinu čuvanja ploda od berbe do prerade, o transportu ploda do uljare, načinu prerade maslina i čuvanju