Savjeti maslinarima



Stranica 2 od 7

RAK MASLINE (razmišljanje, pokušaj liječenja)

03. 06. 2013.
Uvod „Rak“ masline je poznata bolest koju uzrokuje bakterija Pseudomonas savastanoi i  jedna je od najčešćih bolesti naših maslinika. Poznata  je već od Rimskoga doba  i  danas je proširena na velikom području  uzgoja maslina. Bakterija je stalno prisutna u nasadu pa svaka rana na stablu (nakon rezidbe, loma, krupe, smrzotina pa i prirodnog opadanja lista),  može poslužiti ulazu infekcije u stablo.   Zaraza se najčešće razvija na temperaturi od 18 do 28 stupnjeva celzija i visoke vlažnosti zraka od preko 80 posto. U literaturi i brojnim člancima, uvijek i svugdje nalazimo savjete o  sprječavanju  nastanka i širenja “raka”

Komentari(5) Pročitaj više >>

Utjecaj sorti na kvalitetu ekstradjevičanskog maslinovog ulja

27. 09. 2012.
Poznavanje osobina neke sorte maslina i pripadajućeg maslinovog ulja izuzetno je važno zbog određivanja optimalnog trenutka berbe kao i zbog osobina ulja po kojima je ono specifično i razlikuje se od ulja neke druge sorte. Sortna djevičanska maslinova ulja proizvedena su od samo jedne sorte maslina. Takva ulja imaju prepoznatljiva senzorska svojstva koja su obilježja isključivo jedne sorte, često bez obzira na uvjete uzgoja, vrijeme berbe ili način prerade. Brojni znanstvenici ističu važnost visoke kvalitete maslinovog ulja, dokazivanju i očuvanju njegove autentičnosti te specifičnosti pojedinog sortnog ulja. Osim o načinu čuvanja ploda od berbe do prerade, o transportu ploda do uljare, načinu prerade maslina i čuvanju

Komentari(0) Pročitaj više >>

Utjecaj stupnja zriobe maslina na sastav i svojstva ulja 30%

27. 09. 2012.
Brojne studije koje su provedene imale su polazište razvrstavanja plodova u 4 kategorije prema stupnju zriobe, odnosno promjeni boje kožice plodova masline (zeleni, prošarani, ljubičasti i crni). Svi su na isti način prerađeni. Analiza SMK (slobodnih masnih kiselina) i peroksidnog broja, predstavlja dva standardna parametra u kategorizaciji maslinovog ulja. Utvrđeno je da porast SLOBODNIH MASNIH KISELINA i peroksidng broja značajno raste kod prerade crnih maslina, dok se ne uočava bitna promjena u analizama zelenih, prošaranih i ljubičastih plodova. Uzrok tome je djelomična dezintegracija tkiva, uslijed sve jačeg djelovanja hidrolitičkih enzima tijekom zriobe ploda masline. Ocjena senzorskih svojstava

Komentari(0) Pročitaj više >>



Stranica 2 od 7