NovostiStranica 8 od 15

DANI MLADOGA MASLINOVOG ULJA DALMACIJE

04. 05. 2013.
dr. Ivica Vlatković - viceprvak ove manifestacije U Vodicama, 15. prosinca 2012. godine održana je Druga manifestacija mladoga maslinovog ulja Dalmacije. Manifestacija je održana u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara u hotelu Olimpija. Članovi naše Udruge na ovoj manifestaciju su sudjelovali s 11 uzoraka ulja. Svih 11 uzoraka je visoko ocijenjeno i dodijeljeno im je 11 zlatnih medalja za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Čak 4 uzorka su se našla u TOP 15 uzoraka manifestacije. Jedan uzorak dr. Ivice Vlatkovića je osvojio drugo mjesto. Ovo je još jedan u nizu visokih rezultata članova Udruge maslinara Paićuša iz Piska koje postižu na natjecanjima diljem Hrvatske.  

Komentari(6) Pročitaj više >>

16. SUSRETI MASLINARA "OLEUM OLIVARIUM" U KRASICI

04. 05. 2013.
Željko Karaman pobijedio u izravnom sučeljavanju ulja blagoga okusa I ove su godine članovi naše Udruge bili na manifestaciji maslinara "Oleum Olivarum" u Krasici, 9. i 10. ožujka 2013. Malo mjesto Krasica bilo je prenapučeno tijekom ta dva dana. Bilo je to ponajprije okupljanje prijatelja, maslinara, ljubitelja maslinovoga ulja, ali i dobrog raspoloženja, pozitivnih emocija. Dočekali su nas ljubazni domaćini Nino, Marino, Silvano, Marijan, Romano, Vlado... i zaželjeli nam ugodan boravak u Krasici.   Prvi smo dan obišli štandove u šatoru na kojima smo mogli degustirati maslinovo ulje, ali pored ulja smo mogli probati izvrsne sireve, odlična vina te brojne druge autohtone proizvode.

Komentari(3) Pročitaj više >>

Sustav orošavanja maslina

04. 05. 2013.
  U svijetu klimatskih promjena treba promišljati o budućnosti. Meteorologija kao nauka ističe činjenicu da od 12 godina ovog stoljeća, 9 godina ulazi u najtoplije ikad izmjerene. Dinamika takvih klimatskih promjena po znanstvenim tumačenjima ukazuje da će se klima u budućnosti pomicati prema skraćivanju godišnjih doba (proljeće,jesen) na račun produženja ljeta i zime s vjerojatnostima pojave ekstrema. Ljeta će biti okarakterizirana dugotrajnim sušama, a zime s obilnim oborinama i prodorima polarnih hladnoća. Što uraditi za maslinarstvo u okvirima ovakvih najava? Svjedoci smo da je to vrijeme već došlo i da se poklapa s prognozama znanstvenika. Duga sušna razdoblja su proteklih

Komentari(3) Pročitaj više >>Stranica 8 od 15