Novosti



Stranica 7 od 15

2012. godina - randman 11,4 %

14. 09. 2013.
U posljednjih 5 godina prosječan randman 11,5 % U 2012. godini analizirano je 48 prerada i to 8 prerada u periodu od  10. do 20.listopada 2012., 20 prerada od 20. do 31. listopada i 20 prerada od 1. do 10. listopada 2012. godine. Ukupno je  prerađeno 24 162 kg ploda maslina i dobiveno 2.756,6 kg maslinovo ulja. Od 10. do 20. listopada 2012. randman je  bio 10,9%, od 20. do 30. listopada  11,6% i od 1. do 10. studenoga 2012. 11,5%. Prosječan randman za 2012. godinu je 11,4%. Prerada  je analizirana na 8 uljara. U posljednjih pet godina analizirano je 167 prerada i prosječan randman je 11,5%. U periodu od 10. do 20. listopada prosječan je randman 12,25%, od 20. do 31.listopada randman je 11,33% dok od 1. do10.

Komentari(1) Pročitaj više >>

Utjecaj prerade na količinu i kvalitetu maslinovog ulja

14. 09. 2013.
U  časopisu MOJE MASLINE, broj 2, listopad, 2010. pisao sam iz osobnog iskustva o preradi maslina u dvije uljare istog dana, iz istog maslinika, od iste sorte. Količina maslina u svakoj uljari bila je od prilike ista, a randman je bio različit za skoro 5 %. To je, složit će te se, ogromna razlika za koju zaslugu ili krivnju snosi prerađivač. Od proizvođača opreme niti prerađivača nismo dobili očekivani odgovor. Navest ću vam jedan mali detalj u vezi prerade koji je po mom sudu vrlo značajan. Bio sam, ne tako davno, na prezentaciji opreme za preradu maslina poznate tvrtke WESTFALIJA, koja je svjetski broj jedan u proizvodnji opreme, posebno separatora. Demonstrator je nedvosmisleno iznio podatak da je osoba koja vodi

Komentari(0) Pročitaj više >>

Dobri restorani u 2012.

16. 07. 2013.
Nedavno sam naišao na knjigu DOBRI RESTORANI 2012. godine, izdavača EPH Media d.o.o. Zagreb, i to na DANIMA MLADOGA MASLINOVOG ULJA U DALMACIJI, 15. prosinca 2012. u Vodicama kod našeg doktora Ivice Vlatkovića. Uzeo sam je i s guštom pročitao od prve do zadnje stranice. Prvi je moj utisak da ova knjiga i te kako može koristiti turistima pri izboru restorana. Kada sam malo bolje pogledao, primijetio sam da ima restorana koji ne zaslužuju mjesto u ovoj knjizi. Udruga maslinara Paićuša, Pisak već godinama dodjeljuje priznanje ugostiteljskom objektu u Republici Hrvatskoj koji gostima poslužuje najkvalitetnije maslinovo ulje. Nažalost, jako mali broj restorana je u Hrvatskoj koji zaslužuje takvo

Komentari(4) Pročitaj više >>



Stranica 7 od 15