Savjeti maslinarima



Stranica 5 od 7

Zaštita od uboda insekata

Dvije trećine životinjskih vrsta na Zemlji čine insekti s više od milijun vrsta. Gotovo da nema maslinara koji nije osjetio ubod insekta radeći u maslinama. Na našu sreću ti insekti ne ispuštaju otrovne tvari i ne prave nam nikakve probleme. Oni se samo hrane našom krvi. Druga grupa su insekti koji sadrže otrovne tvari i ubodom unose otrov putem žalca. Od ovih najviše nam smeta mušica, vrlo mala, smeđe do crne boje. Maslinari je lako prepoznaju jer doslovno upada u oči. Pri ubodu izazove jaku bol, podljev krvi ispod kože okruglog oblika, a u sredini  se vidi ubod iz kojeg obično poteče krv. Kasnije se javlja svrbež, crvenilo i otok. Promjer reakcije tijela na jedan ubod može

Komentari(1) Pročitaj više >>

Mušica maslininih grančica

Rasprostranjenost i biljke domaćini Štetnik je rasprostranjen u svim maslinarskim mediteranskim zemljama. Uglavnom napada maslinu, ali se može naći i na drugim biljnim vrstama iz obitelji uljarica kao što su širokolisna i srednja zelenika te jasen. Način života Štetnik prezimi u stadiju ličinke ("crvić") ispod kore grančica. Najčešće se nalaze u grančicama promjera do 1 cm. Ličinke se u proljeće kukulje i iz njih izlaze odrasli oblici štetnika. Nakon parenja, oplođena ženka mušice polaže jaja u pukotine ili u razna sitna oštećenja na grančicama masline. Iz jaja izlaze ličinke i hrane se tkivom masline u kojem prave kratke hodnike. Cijeli sustav hodnika

Komentari(10) Pročitaj više >>

Skladištenje maslinovoga ulja

Pravilnim skladištenje maslinovog ulja u njemu se duže vremena zadržavaju visoko vrijedne prehrambene i biološke osobine, kao i okusna i mirisna svojstva. Mirisne komponente arome stabiliziraju se tijekom čuvanja i ulje postaje harmonično, lagano, smanjene gorčine i lijepe zelene boje. Tijekom siječnja sva proizvedena ulja se trebaju odliti s taloga i pretočiti u drugi spremnik. Ovaj postupak prvi put se primjenjuje oko 30-ak dana od prerade, kako bi se ulje odvojilo od taloga kojeg sačinjavaju zaostale krute čestice, eventualne nečistoće i ostaci vegetabilne vode. Na taj način sprječava se pojava negativnog organoleptičkog svojstva po talogu, kojeg je kasnije nemoguće prikriti ili odstraniti. Odlijevanje s

Komentari(0) Pročitaj više >>



Stranica 5 od 7