Savjeti maslinarima



Stranica 4 od 7

Utjecaj prerade na kvalitetu ekstradjevičanskog maslinovog ulja

27. 09. 2012.
Po mom iskustvu, na prvom mjestu smatram da je UTJECAJ STROJEVA DALEKO VEĆI I MANJI. Da pojasnim, vrlo je proizvoljno govoriti o postotcima u kojima ULJARA UTJEĆE NA KVALITETU MASLINOVOG ULJA, ako već moram govoriti o postotcima onda bi ja rekao da je utjecaj vrlo rastegnut pojam ili brojkama od 10% do 90% utjecaja. Dakle nakon ovog malog „opreznog“ uvoda smatram da bi čitaocima trebalo pojasniti činjenice koje, realno, utječu na sve faze tretmana maslina tijekom procesa proizvodnje, a slijedom činjenica i na konačnu kvalitetu maslinovog ulja. • Zašto 10% utjecaja: Zato što bilo koja fizička transformacija zahtjeva neke popratne pojave koje utječu na promjene osnovnih sastojaka matičnog medija, u

Komentari(0) Pročitaj više >>

Komentari i odgovori

27. 09. 2012.
Ovlašteni zastupnik PIERALISI – JESI Rudolf Baldasar ing. "Zelene masline koje su ubrane rano i koje su prve prerađene daju užegla ulja." • Kao prvo, užegla ulja ne mogu dati zelene zdrave masline koje su rano ubrane. Tako upotrijebljene masline mogu dati ulja koje imaju povećani postotak POLIFENOLA, koji kod organoleptičkih analiza mogu kod suca sa dugogodišnjim iskustvom, izazvati osjećaj prenaglašenosti GORKOG i TRPKOG (a nikako UŽEGLOG) u odnosu na miris na VOĆNO, JABUČNO ili mirisa na SVJEŽE POKOŠENU TRAVU. Užegli miris i okus ulja javlja se nakon procesa starenja i neadekvatnog skladištenja ulja, a nikako nakon prerade svježih i zdravih plodova masline. Da se

Komentari(0) Pročitaj više >>

Način i trajanje skladištenja maslinovog ulja

06. 04. 2012.
Maslinovo ulje je izrazito podložno oksidaciji pod utjecajem svjetla pa ga već od trenutka prerade treba čuvati u tamnim posudama. Ulje se najčešće skladišti u čistim tankovima od inox materijala ili čistim tamnim staklenim bocama. Nikako se ne smiju koristiti vlažne posude ili one koje su očišćene octom i deterdžentom. I nikako ne skladištiti ulje u kamenice i u plastičnu ambalažu. Obavezno je izbjegavanje plastične ambalaže pa čak i za prijenos od uljare do prostora skladištenja. Iako kartonska ambalaža predstavlja izvrsno rješenje za pakiranje najprisutnije je pakiranje u tamne staklene boce. Ulje u upotrebi, koje je pakirano u tamnu staklenu bocu, preporučljivo je dodatno

Komentari(0) Pročitaj više >>



Stranica 4 od 7